Turron jest typowym przysmakiem bożonarodzeniowym, który podobnie jak opłatek w Polsce obowiązkowo powinien znaleźć się na każdym hiszpańskim stole. W skład tradycyjnego turrona wchodzą migdały, orzechy i miód, jednak producenci coraz częściej prześcigają się w wymyślaniu coraz to ciekawszych smaków i dodatków. Tak więc i moja wersja jest niecodzienna, ponieważ zamiast tradycyjnych składników zawiera gotowaną kaszę jaglaną, odrobinę mielonych migdałów i kandyzowaną skórkę pomarańczową, które w połączeniu z aromatyczną czekoladą tworzą smaczną kompozycję.
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego
1 płaska łyżka mąki migdałowej
1 łyżka likieru pomarańczowego lub otarta skórka z połowy pomarańczy
1/2 szklanki posiekanych bakalii do dekoracji
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
wanilia
kawałek cynamonu
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlać mleko roślinne dodać kawałek wanilii, cynamon i szczyptę soli. Całość zagotować wsypać przepłukaną i odsączoną kaszę, zamieszać. Garnek przykryć i gotować do miękkości.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać ugotowaną kaszę, mąkę migdałową, skórkę pomarańczową lub likier i dokładnie wymieszać.
3. Na blaszce do pieczenia lub na desce rozłożyć papier do pieczenia 20/20 cm, wylać masę i rozprowadzić równomiernie na grubość ok. 10-15 mm.
3 Wierzch posypać bakaliami i całość umieścić w lodówce na dwie godziny.
Nigdy o tym nie słyszałam, a wygląda fenomenalnie! Dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, wręcz wyśmienity pomysł:) ..i prosty na dodatek;) Wspaniale się prezentuje! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń2-3 lata temu dostałam od przyjaciela z Galicji- ta słodkość smakowała wybornie. Ta wersja wygląda bardzo interesująco i pewnie była równie smaczna. Zapisuję do zrobienia w niedalekiej przyszłości:)
OdpowiedzUsuńi jeszcze dopytam jakie mleko polecasz? Migdałowe, skoro dodatek takiej mąki czy np. owsiane może być? Albo w wersji tradycyjnej po prostu mleko krowie?
OdpowiedzUsuńMożesz użyć dowolnego mleka roślinnego. Jeśli chodzi o krowie to nie mam pojęcia ponieważ nie używam go w mojej kuchni. Pozdrawiam i życzę radosnych Świąt!
Usuńbardzo ciekawy pomysł na zdrową, świąteczną słodkość :)
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się dotąd z taką słodkością, a bardzo lubię użyte do niej składniki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie znajdują się przepisy na świąteczne ciasteczka oraz konkurs z pysznymi nagrodami od Sante :)