piątek, 2 stycznia 2015

WEGAŃSKI KEBAB




Dzisiejsza propozycja to danie kuchni indyjskiej. Kebab Hara Bhara, proste i bardzo smaczne połączenie gotowanych ziemniaków, szpinaku i aromatycznych przypraw. Możemy podawać jako danie główne lub przystawkę, z sosem warzywnym lub jogurtowym, na ciepło lub na zimno.
 Kebab smażymy w dużej ilości tłuszczu, jeśli nie przepadacie za tłustymi potrawami możecie zamiast skrobi kukurydzianej dodać mąkę z ciecierzycy, która zdecydowanie ograniczy absorpcję tłuszczu, lub po prostu upiec w piekarniku.




Składniki:

1 kg świeżego szpinaku (listki)
1,5 szklanki puree z ziemniaków
0,5 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka posiekanego imbiru
3 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki  ciecierzycy
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanego chili
olej do smażenia




Sposób przygotowania :

Drobno pokrojony szpinak blanszujemy, a następnie odcedzamy. Wystudzony łączymy z puree ziemniaczanym, dodajemy przyprawy, mąkę z ciecierzycy lub skrobię kukurydzianą, dokładnie łączymy, formujemy małe kebaby, smażymy w tłuszczu na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez około 30 - 40 minut.



14 komentarzy:

  1. ..mój poprzedni komentarz chyba ktoś po drodze zjadł:) widocznie był tak pyszny jak Twoje prezentowane tutaj kebaby indyjskie:) albo chociaż porównywalnie dobry;) Pisałam, że zrobiłam ostatnio bardzo podobne danie, aczkolwiek nie wpadłam na to, by zamiast piec na tłuszczu skorzystać z piekarnika, zatem dziękuję za pomysł na przyszłość:)
    Serdecznie pozdrawiam i samych Dobrości w tym Nowym Czasie z piętnastką w tle:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia co to za czary mary bo na moim fanpage zamiast przepisu na kebab wyświetla się Twój komentarz :))) Osobiście o tej porze roku wybieram wersje kebaba smażoną na oleju, bliżej lata przyrządzam wersję fit z piekarnika ;) Pozdrawiam i życzę pomyślności w Nowym Roku ! :)

      Usuń
  2. Nawet nie pomyślałam o tym, że kebaba da się zrobić na wegetariańsko! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszą smakować świetnie! ostatnio na nowo polubiłam smak ziemniaków, także tym chętniej wpisuję ten pomysł na listę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki maja to do siebie że smakują zarówno okraszone obficie przyprawami jak i z dodatkiem tylko jednego składnika :) Są po prostu smaczne !

      Usuń
  4. Wyglądają przepysznie i bardzo ciekawy skład :) Ja bym je chyba upiekła, bo za smażonymi daniami jakoś nie przepadam :( Robiłam kiedyś wege kotlety o podobnym składzie (z dodatkiem mąki jaglanej) :) Moja mąka z ciecierzycy (ekologiczna, powinna być dobrej jakości) ma jakiś taki metaliczny smak i nie mogę jej dodawać w zbyt dużej ilości, bo psuje mi smak dań :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj najlepiej sprawdzają się przepisy proste dwa trzy składniki plus przyprawy. Mąka z ciecierzycy rzeczywiście ma swój charakterystyczny smak, który w ogóle mi nie przeszkadza wręcz przeciwnie kocham cieciorkę w każdej postaci :) Możesz w przepisie użyć skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Pozdrawiam !

      Usuń
  5. Fajny pomysł na wiecznie zostające u mnie ziemniaki 😊 (Mąż gotuje jak dla pułku wojska 😉 )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą u mnie również zawsze zostają :) Od zawsze obieram dodatkowo dwa malutkie tak na wszelki wypadek żeby nie zabrakło ;))) Pozdrawiam !

      Usuń
  6. wspaniały, aż ślinka cieknie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Aaaaaaaa nie mam szpinaku, a chyba zjem te fotki! :(((

    OdpowiedzUsuń
  8. Może być mąka ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń