środa, 7 stycznia 2015

ZAPIEKANE GNIAZDKA Z GRYCZANEGO MAKARONU




Gryczane gniazdka makaronowe, bardzo smaczne i proste danie . Wystarczy podsmażyć ulubione warzywa, połączyć je z makaronem, przełożyć od porcelanowych foremek, zalać beszamelem,  zapiec i gotowe. W tym przypadku użyłam warzyw takich jak: karczochy, pieczarki, cebula i marynowane kapary. Beszamel zrobiłam na bazie śmietanki migdałowej, mąki z ciecierzycy i oliwy - zawsze się udaje i jest bardzo smaczny. Możemy stosować go do rozmaitych zapiekanek z makaronem, ryżem lub dań z kaszami.




Składniki na 4 porcje:

makaron gryczany
4 szt. karczochów (użyłam gotowanych)
100 g pieczarek
1 średnia cebula
1 łyżka marynowanych kaparów
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy




Sos beszamelowy:

400 ml śmietanki migdałowej
1 czubata łyżki mąki z ciecierzycy
50 ml oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną cebulę, następnie pokrojone pieczarki, karczochy i na sam koniec kapary. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z ugotowanym makaronem, przekładamy do natłuszczonych foremek i zalewamy beszamelem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, aż się zarumienią.




Sos beszamelowy:

Sposób przygotowania:

W rondelku rozgrzewamy oliwę, wsypujemy mąkę, smażymy około pół minuty, dolewamy śmietankę migdałową i energiczne mieszamy aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.



4 komentarze:

  1. same pysznosci u ciebie :) zagladnełam i juz zostalam :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale :) Uwielbiam takie zapiekane, warzywne dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu smakują wyśmienicie zapieczone pod wegańskim baszamelem :) Wypróbuj, zachęcam !

      Usuń