Gryczane gniazdka makaronowe, bardzo smaczne i proste danie . Wystarczy podsmażyć ulubione warzywa, połączyć je z makaronem, przełożyć od porcelanowych foremek, zalać beszamelem, zapiec i gotowe. W tym przypadku użyłam warzyw takich jak: karczochy, pieczarki, cebula i marynowane kapary. Beszamel zrobiłam na bazie śmietanki migdałowej, mąki z ciecierzycy i oliwy - zawsze się udaje i jest bardzo smaczny. Możemy stosować go do rozmaitych zapiekanek z makaronem, ryżem lub dań z kaszami.
Składniki na 4 porcje:
makaron gryczany
4 szt. karczochów (użyłam gotowanych)
100 g pieczarek
1 średnia cebula
1 łyżka marynowanych kaparów
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
Sos beszamelowy:
400 ml śmietanki migdałowej
1 czubata łyżki mąki z ciecierzycy
50 ml oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną cebulę, następnie pokrojone pieczarki, karczochy i na sam koniec kapary. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z ugotowanym makaronem, przekładamy do natłuszczonych foremek i zalewamy beszamelem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut, aż się zarumienią.
Sos beszamelowy:
Sposób przygotowania:
W rondelku rozgrzewamy oliwę, wsypujemy mąkę, smażymy około pół minuty, dolewamy śmietankę migdałową i energiczne mieszamy aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
same pysznosci u ciebie :) zagladnełam i juz zostalam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Cieszę się że posmakowało ;)
UsuńWygląda wspaniale :) Uwielbiam takie zapiekane, warzywne dania.
OdpowiedzUsuńAniu smakują wyśmienicie zapieczone pod wegańskim baszamelem :) Wypróbuj, zachęcam !
Usuń