czwartek, 15 stycznia 2015

KASZA JAGLANA Z KAROBEM I FIGAMI




Kasza jaglana gotowana na mleku roślinnym z dodatkiem cynamonu, karobu i fig jest tym, co stawia mnie na nogi każdego dnia. Szczególnie o tej porze roku  mam na nią zdecydowanie większe zapotrzebowanie. Po porcji ciepłej i słodkiej jaglanki czuję się pełna energii.





Zazwyczaj kaszę gotuję na kilka dni gotową przekładam do małych pojemniczków i przechowuję w lodówce (maksymalnie do siedmiu dni). Sięgam po nią, kiedy tylko mam na to ochotę, bywa że nawet dwa razy dziennie - na śniadanie i na kolację. Zmieniają się tylko dodatki.

Wersja, którą dzisiaj proponuję jest z moimi ulubionymi suszonymi figami, które poza tym, że są smaczne dodatkowo posiadają właściwości prozdrowotne - są źródłem cennych witamin i minerałów. Wspomagają funkcjonowanie układu hormonalnego, odtruwają, odkwaszają organizm, działają antybakteryjne.




Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
1 laska wanilii
kawałek cynamonu
szczypta soli

Ponadto:

kilka suszonych fig
karob

Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać pod strumieniem zimnej wody, osuszyć na sitku z nadmiaru wody. Do garnka wlać mleko i wsypać kaszę, od czasu do czasu delikatnie zamieszać, aż do momentu, kiedy się zagotuje. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ok 5 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na kolejne  40-50 minut. Dzięki temu kasza będzie smaczna aromatyczna i sypka.

Porcję gotowej kaszy włożyć do miseczki, posypać karobem i pokrojonymi figami, zalać ciepłym mlekiem roślinnym lub tylko polać syropem klonowym. Smacznego.



6 komentarzy:

  1. bardzo lubię w ten sposób podaną jaglaną, idealna na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne rozpoczęcie poranka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taką jaglankę z chęcią bym zjadła o każdej porze dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. ..a ja jeszcze dla odmiany zjadłabym te Twoje piękne zdjęcia:))) hihi:)

      Usuń
  5. Kasza jaglana, figi i wanilia to dla mnie połączenie idealne :) Ta miseczka wygląda cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń