Kasza jaglana gotowana na mleku roślinnym z dodatkiem cynamonu, karobu i fig jest tym, co stawia mnie na nogi każdego dnia. Szczególnie o tej porze roku mam na nią zdecydowanie większe zapotrzebowanie. Po porcji ciepłej i słodkiej jaglanki czuję się pełna energii.
Zazwyczaj kaszę gotuję na kilka dni gotową przekładam do małych pojemniczków i przechowuję w lodówce (maksymalnie do siedmiu dni). Sięgam po nią, kiedy tylko mam na to ochotę, bywa że nawet dwa razy dziennie - na śniadanie i na kolację. Zmieniają się tylko dodatki.
Wersja, którą dzisiaj proponuję jest z moimi ulubionymi suszonymi figami, które poza tym, że są smaczne dodatkowo posiadają właściwości prozdrowotne - są źródłem cennych witamin i minerałów. Wspomagają funkcjonowanie układu hormonalnego, odtruwają, odkwaszają organizm, działają antybakteryjne.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
1 laska wanilii
kawałek cynamonu
szczypta soli
Ponadto:
kilka suszonych fig
karob
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać pod strumieniem zimnej wody, osuszyć na sitku z nadmiaru wody. Do garnka wlać mleko i wsypać kaszę, od czasu do czasu delikatnie zamieszać, aż do momentu, kiedy się zagotuje. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ok 5 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na kolejne 40-50 minut. Dzięki temu kasza będzie smaczna aromatyczna i sypka.
Porcję gotowej kaszy włożyć do miseczki, posypać karobem i pokrojonymi figami, zalać ciepłym mlekiem roślinnym lub tylko polać syropem klonowym. Smacznego.
bardzo lubię w ten sposób podaną jaglaną, idealna na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńIdealne rozpoczęcie poranka :)
OdpowiedzUsuńtaką jaglankę z chęcią bym zjadła o każdej porze dnia!
OdpowiedzUsuń:) mmm :)
OdpowiedzUsuń..a ja jeszcze dla odmiany zjadłabym te Twoje piękne zdjęcia:))) hihi:)
UsuńKasza jaglana, figi i wanilia to dla mnie połączenie idealne :) Ta miseczka wygląda cudownie ;)
OdpowiedzUsuń