Małe kruche ciasteczka pestinos to przysmak andaluzyjski. Tradycyjnie smaży się je na Boże Narodzenie i w okresie karnawału. Pięknie pachną goździkami, anyżem i cynamonem. Smakują idealnie obficie posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, lub nasączane syropem cukrowym z dodatkiem cytryny. Ciasteczka można wzbogacić smakowo dodając do ciasta orzechy, lub mak. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na karnawałowe imprezy.
Składniki:
500 g mąki
15 g cynamonu
15 g anyżu prażonego
20 g sezamu prażonego
0,5 szklanki wina białego
0,5 szklanki gorącej oliwy z oliwek
szczypta mielonych goździków
otarta skórka z jednej cytryny
Ponadto:
500 ml oleju do smażenia
skórka z jednej cytryny do aromatyzowania oleju
do dekoracji pół szklanki cukru pudru wymieszanego z łyżeczką cynamonu
Sposób przygotowania:
Olej podgrzewamy, wrzucamy do niej skórkę z cytryny i smażymy chwilę aby nabrała aromatu cytrynowego.
Następnie do miski przesiewamy mąkę, wlewamy gorący olej, wino, dodajemy otartą skórkę z cytryny, anyż, sezam i szczyptę mielonych goździków. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Gładkie i lśniące ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Następnie rozwałkowujemy i szklanką lub literatką wykrawamy krążki, które zawijamy na palcu, sklejamy tak aby powstał rulon. Gotowe wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy na złoty kolor. Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik aby osuszyć z nadmiaru oleju. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Muszą smakować obłędnie, porywam do wypróbowania! Pozdrawiam Daria
OdpowiedzUsuńJuz widze, ze moje dzici mialyby zabawe przy robieniu!
OdpowiedzUsuńSwietny przepis!
:)
Pyszne!!!
OdpowiedzUsuńMuszą być naprawdę aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie - musiały być pyszne patrząc na kompozycję składników i przypraw ;) Ja akurat nie przepadam za daniami smażonymi na głębokim tłuszczu, ale te ciasteczka wyglądają bardzo zachęcająco i wcale nie tłusto ;)
OdpowiedzUsuń