Delikatne, chrupiące, smaczne i do tego bezglutenowe… i jak tu się nie skusić?
Posypane cukrem pudrem, lub z kokosową bitą śmietaną i czekoladą, smakują po prostu z każdym dodatkiem.
Dzisiejszy przepis na gofry z płatków owsianych jest bardzo prosty - wystarczy płatki zalać wodą, dodać słód, zmiksować i gotowe. Ciasto możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni i codziennie na śniadanie lub kolację wypiekać świeże gofry.
Macie ochotę na taki smakołyk? Zapraszam!
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych Bio
1,5 szklanki wody
2 łyżeczki dowolnego sodu (syrop klonowy lub z agawy)
0,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Płatki wsypujemy do miski, zalewamy wodą, dodajemy słód i sól. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę, po czym przystępujemy do wypiekania gofrów.
Nagrzaną gofrownicę smarujemy oliwą i nakładamy niewielkie ilości ciasta. Pieczemy 7 minut. Smacznego !
wegańskie gofry mi do tej pory nie wychodziły, zawsze ciasto przyklejało mi się do gofrownicy, mam chęć żeby jeszcze raz spróbować je zrobić :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj ten przepis na pewno nie będą się przyklejały. Raz podkusiło mnie i zmieniłam przepis, dodałam mleko roślinne o ile dobrze pamiętam migdałowe i wtedy nie chciały się odkleić, wyszły fatalne :( Musi być woda i pieką się pięknie :) Pozdrawiam !
UsuńJejjj!!! Odkąd nie jem glutenu - nie jadłam gofrów!!:) Dziękuję za przepis:)))) Pozdrawiam radośnie:)
OdpowiedzUsuńWegańskie? Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńświetne! wymyślałam już wiele przepisów na wegańskie gofry, a ten będzie kolejnym do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńJa, zawsze mam ochotę na takie smakołyki :D
OdpowiedzUsuńtakim gofrem z malinami nie pogardziłabym... :)
OdpowiedzUsuńZ wodą nigdy nie próbowałam i właśnie zawsze mam problem z wegańskimi goframi - albo przyklejają się do gofrownicy, alby wychodzą tak elastyczne, że wyglądają jak flak :P Muszę wypróbować Twój przepis, bo wyglądają bardzo chrupiąco i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMnie się nie przykleiły ale piekłam 15 minut i w cienkich miejscach były chrupiące a w grubych gumowe.
OdpowiedzUsuńDziękuję za świetny przepis! Zrobiłam je dzisiaj i rodzina zajadała ze smakiem😃
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowały! :)
Usuń