piątek, 9 stycznia 2015

TOFU TIKKA MASALA




Wielbiciele sera tofu wiedzą, że jest on źródłem cennych witamin i minerałów, ale jeśli chodzi o smak, to niczym szczególnym się nie wyróżnia. Dopiero  w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i ziołami, których smaki i zapachy  wchłania z łatwością, potrafi nabrać zupełnie innego charakteru. Idealnie komponuje się z sosami i duszonymi warzywami.

Danie, w którym tofu i orientalnie przyprawiony sos tworzą bardzo smaczne połączenie jest tikka malasa - pyszna, intensywnie pachnąca potrawa o pięknym, ciepłym kolorze. Zazwyczaj tikka podaję z ryżem basmati lub chlebkiem puri, jednak ostatnio coraz częściej łączę go z kaszą jaglaną - smakuje po prostu fantastycznie.




Składniki:

250 g sera tofu

Do marynaty:

1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka imbiru w proszku lub świeżego
1/2 łyżeczki kolendry w proszku
1 łyżka jogurtu lub mleka kokosowego
1 łyżka oleju

Do sosu:

3 średnie świeże pomidory lub szklanka konserwowych
1 zielona papryka
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki nasion kuminu
2 liście laurowe
1 łyżka kolendry w proszku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 łyżki drobno posiekanej kolendry
1/4 łyżeczki garam masala





Sposób przygotowania:

Ser tofu kroimy w średniej wielkości kostkę, wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy: sól, chili w proszku, imbir, kolendrę, a następnie jogurt lub mleko i olej. Mieszamy tak, aby przyprawy obtoczyły kostki sera, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Pomidory i papryczkę chili myjemy, drobno kroimy, rozdrabniamy blenderem.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy zamarynowany ser tofu. Podsmażamy aż lekko się przyrumieni, wyciągamy i osuszamy na papierowym ręczniku.

Ponownie rozgrzewamy na patelni  łyżkę oleju, wsypujemy kumin, liść laurowy, podsmażamy chwilkę, dolewamy zmiksowane z papryczką chili pomidory. Dodajemy przyprawy: kolendrę, paprykę słodką, kurkumę, cukier, sól i skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Smażymy jeszcze przez minutę, a następnie dodajemy przygotowane wcześniej tofu, garam masalę i posiekaną kolendrę. Dokładnie mieszamy. Smacznego !



4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa kompozycja smaków, wygląda bardzo smakowicie ;) Wszystko co zawiera mleko kokosowe musi być pyszne :P

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bardzo lubię tofu, a tym bardziej tak smaczne dania :) widzę tu wszystkie moje ulubione przyprawy, musi smakować obłędnie to danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszło przepysznie! to była moja druga potrawa z tofu i się zakochałam. wyrazisty, obłędny smak! dziękuję za ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń