Pieczona w piekarniku z odrobiną oleju i ulubionych przypraw jest zdrową i smaczną alternatywą dla tuczących i pozbawionych wartości odżywczych przekąsek. Można przygotować ją w wielu wersjach smakowych np. curry, chili lub na słodko - z karobem. W takiej postaci ciecierzycę dodaje do granoli, płatków owsianych - smakuje doskonale. Bardzo często sięgam po nią, kiedy dopada minie chętka na coś słodkiego. Jest ich doskonałym dietetycznym substytutem, garstka słodkiej ciecierzycy daje mi poczucie sytości na wiele godzin.
Połączenie karobu i oleju orzechowego z nasionami ciecierzycy sprawia ze po upieczeniu smakują niczym maleńkie czekoladowe orzeszki - niespotykane wrażenie smakowe. Idealnie prezentują się w mieszance różnych bakalii. Doskonałe do chrupania na długie zimowe wieczory.
Do przygotowania przekąski najlepiej użyć ciecierzycy konserwowej. Po upieczeniu jest rumiana, krucha i chrupiąca. Taki efekt zdecydowanie trudniej jest uzyskać w przypadku ciecierzycy gotowanej w domowych warunkach.
Składniki:
400 g ciecierzycy konserwowej
2 łyżki oleju z orzecha włoskiego lub orzeszków ziemnych
2 łyżki karobu
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę osuszyć z nadmiaru wody. Następnie połączyć z olejem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie przesypać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Karob rozprowadzić równomiernie za pomocą sitka, lekko potrząsnąć blaszką aby ziarna pokryły się dokładnie karobem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
fajny pomysł - chętnie wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCieciorki na słodko nie jadłam, ale ta wersja brzmi baaardzo kusząco! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :) W takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale piekłam cieciorkę w papryce słodkiej i ostrej i też była pyszna :)
OdpowiedzUsuń