poniedziałek, 29 grudnia 2014

TRUFLOWE MUFFINY




Dzisiaj zapraszam na doskonałe, wyraziste w smaku muffiny z dodatkiem marynowanych trufli, które  tradycyjnie i niezmiennie od wielu lat są stałym elementem sylwestrowego menu w moim domu.
 Muffiny możemy podawać  tuż po upieczeniu, prosto z piekarnika, lub na zimno z filiżanką czerwonego barszczu, lub z grzybowym bulionem. Smacznego!




Składniki:

2 szklanki ugotowanej soczewicy
1 niecała szklanka ugotowanego amarantusa (pół szklanki suchego)
2 - 3 szt. konserwowych trufli
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki kuminu
sok z połówki cytryny
garść świeżej, posiekanej kolendry
świeżo mielony czarny pieprz
sól do smaku




Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wsypujemy do miski (z wyjątkiem kolendry - tę dodajemy na koniec) i dokładnie miksujemy blenderem. Ciasto nakładamy do foremek lub pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

6 komentarzy:

  1. Muffiny wyglądają super, ale gdzie można dostać konserwowe trufle?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam trufli, wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wizualnie może nie wyglądają zachęcająco ale w smaku są rewelacyjne :) Smak trufli jest naprawdę ciekawy więc jeśli będziesz miała okazję to zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  3. To takie muffiny na wyjątkowe okazje, bo z tego co się orientuję, takie trufle to nie jest rzecz tania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda trufle są dość drogie ale raz w roku można zaszaleć i na specjalną okazje przygotować sobie taka delicję :) Pozdrawiam !

      Usuń