piątek, 5 grudnia 2014
ŚRÓDZIEMNOMORSKA ZUPA Z WARZYW STRĄCZKOWYCH
Bogata w witaminy i minerały, smaczna, sycąca, mocno aromatyczna i gęsta zupa z mieszanki nasion grochu, fasoli, ciecierzycy, soczewicy.... idealna propozycja na tę porę roku.
Warzywa strączkowe stanowią bardzo dobre dopełnienie dla zbóż, ze względu na uzupełniające się aminokwasy. Talerz takiej zupy w połączeniu z kromką pełnoziarnistego pieczywa lub kaszą jaglaną będzie stanowił kompletny i wartościowy posiłek, który dostarczy energii, rozgrzeje i zapewni poczucie sytości na wiele godzin. Zapraszam do degustacji!
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Po 1/3 szklanki:
- fasoli czerwonej
- fasoli białej
- fasoli adzuki
- fasoli czarne oczko
- fasoli mung
- soczewicy czerwonej
- soczewicy zielonej
- grochu
- bobu
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka kuminu
majeranek
liść laurowy
sól
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa strączkowe moczyć przez 12 godzin, wypłukać i gotować do miękkości.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać kumin, liść laurowy, paprykę ostrą i słodką. Lekko podsmażyć, a następnie dodać posiekaną cebulę, czosnek, drobno pokrojoną marchewkę, seler naciowy i dusić około 15 minut. Następnie dodać ugotowane warzywa strączkowe i wszystko razem gotować przez kolejne 30-40 minut. W razie potrzeby dodać bulion warzywny, ale nie za dużo - zupa w konsystencji ma być gęsta i zawiesista. Doprawić pieprzem i majerankiem. Już na sam koniec dodać łyżkę stołową octu jabłkowego, który działa przeciwwzdęciowo.
Etykiety:
bób,
cebula,
czerwona soczewica,
czosnek,
fasola adzuki,
fasola biała,
fasola czarne oczko,
fasola czerwona,
fasola mung,
groszek,
kumin,
majeranek,
marchew,
oliwa z oliwek,
papryka pikantna,
papryka słodka,
seler
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudownie kolorowa! Idealna na zimne pogody :)
OdpowiedzUsuńa my zrobiliśmy krem z pora i ziemniaków - był pycha! :)) pozdrawiam! Wine Lady EC
OdpowiedzUsuń