środa, 24 grudnia 2014

MIGDAŁOWA ZUPA KREM




Na  wigilijnym stole, oprócz tradycyjnego barszczu z uszkami,  nie może zabraknąć mojej ulubionej zupy migdałowej, delikatnej, aksamitnej z odrobina  słodyczy której nadają suszone daktyle. Zupa ma cudowny zapach, apetycznie prezentuje się z prażonymi na złoto  migdałowymi płatkami i odrobiną  kandyzowanej pomarańczy.  Najczęściej podaje ją z kruchymi orzechowymi pasztecikiem. Zapraszam do degustacji !




Składniki:


150 g całych migdałów
1,5 - 2  l mleka migdałowego
0,5 szklanki kaszy jaglanej
2 laski cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
50 g suszonych daktyli
laska wanilii
szczypta soli
2 łyżki oliwy z orzecha włoskiego
płatki migdałowe do dekoracji






Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę wsypać migdały lekko podprażyć.
Mleko zagotować, wsypać kaszę,migdały dodać  wanilię, kardamon i cynamon. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.  Następnie dodać daktyle przykryć i odstawić no godzinę. Przestudzoną zupę odrobinę posolić a następnie całość zmiksować na gładko blenderem. Podawać na ciepło.  Smacznego !



4 komentarze:

  1. Wygląda magicznie :) Musi być pyszne. Nie jadłam nigdy takiej zupy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę bardzo smaczna wszyscy :) Moi domownicy z niecierpliwości na nią czekają, ponieważ przygotowuję ją tylko raz w roku na wigilię :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Uwielbiam migdały i kremowe, aksamitne zupy. W mojej wersji smakowej przełamałabym ją jakimś pikantnym dodatkiem :)

    pozdrawiam
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe spostrzeżenie nie pomyślałam o tym, taki pikantny smaczek nadał by jaj zupełni innego wyrazu. W przyszłym roku będzie wersja hot ;)

      Usuń