Dzisiejszy przepis na świąteczny pasztet z fasoli i grzybów polecam szczególnie. Jest smaczny, pachnący, nie kruszy się podczas krojenia. Podany z sosem grzybowym prezentuje się wykwintnie na świątecznym stole. Doskonały na gorąco jak i na zimno. Wybornie smakuje z filiżanką gorącego barszczu. Zapraszam!
Składniki:
1 szklanka fasoli białej
1 szklanka fasoli czarnej
garść suszonych grzybów
1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 szklanka bulionu warzywnego
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól (najlepiej wędzona)
pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć, ugotować, zachować wywar. Fasolę białą i czarną moczymy, następnie gotujemy. Ugotowane i wystudzone, przepuszczamy przez maszynkę dwukrotnie - oddzielnie fasolę czarną i grzyby, oddzielnie fasolę białą. Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, podsmażamy na złoty kolor. Połowę cebuli dodajemy do ciemnej fasoli, a resztę do białej. Dodajemy ugotowaną kaszę doprawiamy gałką muszkatołową, kuminem, solą, pieprzem, wyrabiamy. Podczas wyrabiania dodać po pół szklanki wywaru grzybowego do ciemnej fasoli i pół szklanki bulionu do białej fasoli. Masa ma mieć luźną konsystencję, jeśli będzie zbyt sucha dodać więcej bulionu. Keksówkę wysmarowaną oliwą z oliwek oprószyć otrębami. Wlać masę z białej fasoli, a na wierzch z ciemnej. Piec przez 60 minut w 180 stopni. Smacznego!
Fajna propozycja ;)
OdpowiedzUsuńSe me cae la baba, pero demasiado complicado para mis capacidades culinarias :D
OdpowiedzUsuń