sobota, 20 grudnia 2014
AROMATCZNA PRZYPRAWA KORZENNA
Mieszanka świeżo zmielonych goździków, cynamonu, kardamonu.... dodana do ciasta sprawi, że nasze wypieki zdecydowanie dłużej zachowają aromat i smak. Szczypta dosypana do herbaty lub grzanego wina, odmieni jego charakter i doda świątecznego, wykwintnego smaku. Aromatyczna mieszanka zapakowana w ozdobny woreczek może posłużyć jako miły i oryginalny upominek dla naszych znajomych.
Składniki:
4 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżeczka kardamonu
0,5 łyżeczki kolendry
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki ziela angielskiego
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
szczypta mielonego anyżu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mielimy w młynku lub dokładnie tłuczemy w moździerzu, następnie przesypujemy do pojemnika, szczelnie zamykamy. Przechowujemy w suchym, przewiewnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz