Doskonała konfitura z marchwi, którą stosuję w kuchni praktycznie przez cały rok, jednak w okresie zimowym, szczególnie w grudniu, kiedy wypiekam przeróżne piernikowe i korzenne słodkości, nie mogę się bez niej obejść. A to dlatego, że cykata pięknie komponuje się z korzennymi przyprawami i nie ma smaczniejszego przełożenia do piernika, niż właśnie konfitura z marchewki. Poza wypiekami cykatę można stosować do dań takich jak dhal, curry lub ratatouille - nadaje im ciekawego, słodko-kwaskowatego smaku. Zachęcam do wypróbowania !
Składniki:
500 g marchwi
600 g cukru trzcinowego
300 ml wody
laska wanilii
sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Marchew obrać i ugotować, przestudzoną pokroić w kostkę i dodać sok z cytryny. Przykryć i odstawić na 2 godziny. Od czasu do czasu potrząsnąć aby marchew wchłonęła sok. Z cukru, wanilii oraz 300 ml wody ugotować syrop. Do syropu wsypać marchew i mieszać drewnianą łyżką, przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 5 minut. Gorącą zawartość przelać do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Z marchewki? Bomba! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, nigdy takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń