sobota, 12 grudnia 2015

BAKŁAŻAN FASZEROWANY KOMOSĄ RYŻOWĄ I MAKIEM



Bakłażany już wiele razy pojawiały się na blogu w różnych smacznych odsłonach. Ponieważ bardzo je lubię, a tej porze roku przyrządzam dość często, nie wyobrażam sobie aby mogło zabraknąć ich na świątecznym stole.  Dzisiejsza propozycja to bakłażan faszerowany przepysznym nadzieniem z komosy ryżowej, prawdziwków, odrobiną maku, prażonych orzechów i świeżych ziół. Bakłażany po upieczeniu są mięciutkie, farsz z wierzchu lekko przypieczony i chrupiący, natomiast w środku aromatyczny i sypki. Wypróbujcie sami. Zapraszam!


Składniki:

2 średnie bakłażany
50 g suszonych prawdziwków
50 g maku
50 g orzechów włoskich łuskanych
150 g komosy ryżowej
1 słodka cebula
1 ząbek czosnku
świeży tymianek i kolendra


Sposób przygotowania:

1 Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek, posolić i odstawić.
2. Prawdziwki namoczyć, a następnie ugotować.
3.Do garnka wlać 500 ml wody, posolić, zagotować, wsypać komosę i  mak. Gotować na wolnym ogniu 30 minut.
4. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor, dodać pokrojone drobno prawdziwki, ugotowaną komosę z makiem, prażone posiekane orzechy.  Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżymi ziołami, całość wymieszać.
5. Bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie nałożyć do nich farsz.
6 Tak przygotowane ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez 30 minut.


1 komentarz: