poniedziałek, 15 grudnia 2014

CIECIERZYCOWY CHLEBEK




Smaczny, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z hummusem i kiełkami lub rzeżuchą. Mój pierwszy ciecierzycowy chlebek nie upiekł się tak, jak tego oczekiwałam - wyszedł odrobinę za twardy. Powodem tego była zbyt wysoka temperatura pieczenia. Kolejny bochenek był już idealny. Do ciasta można dodać orzechy, sezam lub suszone śliwki. Owinięty w ściereczkę utrzymuje świeżość przez kilka dni.





Składniki:

400 g mąki z ciecierzycy
2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
szczypta mielonego kuminu

Sposób przygotowania:

 Do wysokiego naczynia wlać szklankę letniego mleka, dodać pokruszone drożdże, płaską łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki z ciecierzycy, dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski, dodać kumin, sól, a następnie wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie lśniące ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać dwie łyżki oliwy. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Średniej wielkości keksówkę natłuścić oliwą, wysypać mąką z ciecierzycy lub sezamem, wlać ciasto i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Smacznego !



2 komentarze: