Nieocenionym dodatkiem do
potraw z grilla są sosy. Dobrze skomponowany nadaje przekąsce
ciekawego smaku, a jednocześnie podkreśla jej pierwotne składniki.
Dzisiaj przygotowałam dla Was trzy przepisy na bardzo proste i
smaczne sosy. Pierwszy z pieczonych papryk i pasty miso - mojego
autorstwa. Dwa kolejne to autentyczne receptury zapożyczone z kuchni
hiszpańskiej: sos argentyński, znany również jako salsa gaucha i
bardzo popularny czosnkowy – salsa allioli, który już jakiś czas
temu pojawił się na blogu.
Sosy z powodzeniem można
wykorzystać nie tylko do potraw z grilla. To idealny dodatek do
sałatek, wege-burgerów, fantastycznie sprawdzają się również w
kuchni meksykańskiej podane do quesadillas, tacos lub nachosów.
Zachęcam do skorzystania
i wypróbowania. Zapraszam!
Sos andaluzyjski:
Składniki:
1/2 szklanki oliwy z
oliwek
1/2 szklanki octu
jabłkowego
1 łyżeczka papryki
czerwonej
2 ząbki czosnku
1/2 średniej cebuli
1 łyżeczka mielonego
kuminu
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki soli
szczypta świeżo
mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać
i podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy.
Przestudzić i przełożyć
do blendera, dodać resztę oleju i pozostałe składniki. Po
zblendowaniu uzyskamy gęsty i aksamitny sos o bardzo ładnej,
pomarańczowej barwie.
Zamknięty w szczelnym,
najlepiej szklanym, pojemniku może być przechowywany w niskiej
temperaturze do 6 miesięcy.
Sos z pieczonej papryki i
pasty miso:
Składniki:
250 g pieczonej papryki
(możecie użyć pieczonej konserwowej)
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy extara
virgen
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki pasty miso
(użyłam bio hatcho miso)
1/2 łyżeczki kuminu
szczypta gałki
muszkatołowej
Przygotowanie:
Paprykę nasmarować oliwą
i upiec w piekarniku razem z czosnkiem (40-45 min. w
temperaturze 180 C) lub
ewentualnie użyć pieczonej konserwowej.
Lekko przestudzone
umieścić w kielichu blendera, dodać pozostałe składniki i
zmiksować. Uzyskany sos jest wyraźny w smaku, aromatyczny i bardzo
smaczny. Należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w
niskiej temperaturze do 6 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz