sobota, 30 kwietnia 2016

WARZYWNE MINI TORTILLAS



Tortilla pojawiała się już niejednokrotnie na blogu, jednak w takiej wersji, z warzywami, wegańskiej i do tego bezglutenowej jeszcze nie było. Tym razem nieco inaczej niż w poprzednich przepisach do połączenia wszystkich składników użyłam mąki z groszku siewnego (harina de almortas - więcej szczegółów o tym produkcie w jednym z kolejnych postów), która podobnie jak mąka z ciecierzycy sprawdza się doskonale w tego typu potrawach, nadaje odpowiedniej konsystencji i pozwala w dowolnym kształcie formować tortille. Jeśli chodzi o smak to jest zdecydowanie delikatniejszy, lekko orzechowy. Mini tortilla jest idealną przekąską na grilla można jeść ją na zimno z różnymi dodatkami lub upiec i podać z bardzo smacznym i wyrazistym sosem z pieczonych papryk i dodatkiem pasty miso. Takie połączenie zdecydowanie polecam i zachęcam do wypróbowania (przepis na sos w następnym wpisie).


Składniki:

1 średniej wielkości batat
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera (korzeń)
4 łyżki mąki z groszu siewnego lub ciecierzycy
2 ząbki czosnku
garść siekanej kolendry
szczypta mielonego kuminu
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól do smaku

Przygotowanie:

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać solą i odstawić na 10 minut.
Następnie dodać mąkę, przyprawy, siekaną kolendrę i ocet. Jeśli całość będzie zbyt sucha kapnąć odrobinę wody (2-3 łyżki) aby można było swobodnie kształtować tortillę. Dokładnie wymieszać.
Gotowe smażyć na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Można także niewielkie porcje ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 180C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz