Wiosna zagościła już u
nas na dobre więc każdą wolną chwilę spędzamy aktywnie na
świeżym powietrzu korzystając z ciepłych promyków słońca.
Niebawem rozpocznie się sezon pikników i grillowania. Dzisiejszy
przepis przygotowałam właśnie z myślą o nadchodzącym sezonie.
Pomysł na wiosenne roladki z grillowanego bakłażana i pasty
orzechowej zaczerpnęłam z tradycyjnego przepisu kuchni gruzińskiej.
Podstawowy przepis nieco urozmaiciłam dodając do farszu suszone
pomidory, świeże kiełki, cienkie paseczki marchewki i nieco
sałaty. O tej porze roku roladki z zielonymi i świeżymi dodatkami
wyglądają zachęcająco i zdecydowanie lepiej smakują.
Składniki:
2 świeże bakłażany
po 1/3 szklanki:
-orzechów włoskich
-prażonych migdałów
-suszonych pomidorów w
zalewie olejowej
2 ząbki czosnku
garść posiekanej
kolendry
1/2 łyżeczki mielonej
kolendry, kuminu i czarnego pieprzu
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
ponadto: kiełki, marchew,
sałata
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój na
plastry o grubości około 3 mm, oprósz solą i odstaw na 10 minut.
Następnie papierowym
ręcznikiem usuń nadmiar powstałej wody.
Na patelni grillowej
obsmaż plastry z każdej strony po ok. 1 min.
Do blendera wsyp orzechy,
migdały, pomidory, pozostałe przyprawy, dodaj 2 łyżki oleju, sok
z cytryny i wodę. Całość zmiksuj.
Każdy plaster posmaruj
niewielką ilością pasty orzechowej, dodaj odrobinę pokrojonej w
paski marchewki, sałatę, kiełki i zawiń.
Gotowe roladki najlepiej
odstawić na 1 h w chłodne miejsce.
Jak pysznie :>
OdpowiedzUsuń