wtorek, 19 kwietnia 2016

PYSZNE WEGAŃSKIE KROKIETY ZE ŚWIEŻĄ KAPUSTĄ



Rollos de primavera to chrupiąca, aromatyczna i bardzo smaczna odmiana krokietów. Pierwszy raz spróbowałam ich wiele lat temu w Hiszpanii i od razu bardzo mi posmakowały. Choć nie są typową hiszpańską przekąską, gotowe można kupić w każdym tutejszym markecie lub w knajpie z chińskim jadłem. Osobiście jednak tego unikam i nie polecam, ponieważ te przygotowane w domu są o niebo smaczniejsze, a samo przygotowanie nie sprawi najmniejszego problemu nawet niedoświadczonemu kucharzowi. Przepis jest bardzo prosty. Aby wykonać ciasto wystarczy połączyć mąkę z wodą i solą, natomiast farsz to drobno poszatkowana świeża kapusta, trochę startej marchewki, niewielka ilość świeżego koperku, sól do smaku i odrobina pieprzu. Białą kapustę można zastąpić czerwoną lub dla urozmaicenia dodać pokrojoną w paseczki świeżą paprykę, pieczarki. Gotowe krokiety smakują idealnie podane lekko przestudzone z sosem słodko-kwaśnym lub odrobiną sosu sojowego.


Składniki:

Porcja na 10-12 naleśników średniej wielkości

200 g mąki
1 szklanka zimnej wody
sól do smaku

Farsz:

1/4 główki kapusty
1 duża marchew
świeży koperek według uznania
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mąkę przesypać do wysokiego naczynia, wlać wodę, posolić i zmiksować tak aby nie było grudek. Odstawić na 10 minut.
Smażyć tak jak tradycyjne naleśniki na maszynce do naleśników lub patelni teflonowej bez tłuszczu.
Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Warzywa przyprawić, dodać koperek i wymieszać.

Zawijanie i smażenie:

     Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu i zawinąć tak jak tradycyjne krokiety. 
 Na patelnię wlać olej na wysokość 3 cm i na dobrze rozgrzanym smażyć krokiety z każdej strony na złoty kolor. 
Gotowe układać na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.


1 komentarz: