Rollos de primavera to
chrupiąca, aromatyczna i bardzo smaczna odmiana krokietów. Pierwszy
raz spróbowałam ich wiele lat temu w Hiszpanii i od razu bardzo mi
posmakowały. Choć nie są typową hiszpańską przekąską, gotowe
można kupić w każdym tutejszym markecie lub w knajpie z chińskim
jadłem. Osobiście jednak tego unikam i nie polecam, ponieważ te
przygotowane w domu są o niebo smaczniejsze, a samo przygotowanie
nie sprawi najmniejszego problemu nawet niedoświadczonemu
kucharzowi. Przepis jest bardzo prosty. Aby wykonać ciasto wystarczy
połączyć mąkę z wodą i solą, natomiast farsz to drobno
poszatkowana świeża kapusta, trochę startej marchewki, niewielka
ilość świeżego koperku, sól do smaku i odrobina pieprzu. Białą
kapustę można zastąpić czerwoną lub dla urozmaicenia dodać
pokrojoną w paseczki świeżą paprykę, pieczarki. Gotowe krokiety
smakują idealnie podane lekko przestudzone z sosem słodko-kwaśnym
lub odrobiną sosu sojowego.
Składniki:
Porcja na 10-12 naleśników
średniej wielkości
200 g mąki
1 szklanka zimnej wody
sól do smaku
Farsz:
1/4 główki kapusty
1 duża marchew
świeży koperek według
uznania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mąkę przesypać do
wysokiego naczynia, wlać wodę, posolić i zmiksować tak aby nie
było grudek. Odstawić na 10 minut.
Smażyć tak jak
tradycyjne naleśniki na maszynce do naleśników lub patelni
teflonowej bez tłuszczu.
Kapustę poszatkować,
marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Warzywa przyprawić, dodać
koperek i wymieszać.
Zawijanie i smażenie:
Na każdy naleśnik
nakładać porcję farszu i zawinąć tak jak tradycyjne krokiety.
Na patelnię wlać olej na
wysokość 3 cm i na dobrze rozgrzanym smażyć krokiety z każdej
strony na złoty kolor.
Gotowe układać na papierowym ręczniku, aby
usunąć nadmiar tłuszczu.
Kusząca propozycja ;)
OdpowiedzUsuń