Majówka coraz bliżej
więc i przepis na smaczne, wegańskie, bezglutenowe chorizo na pewno
się przyda. Kiełbaski są proste w przygotowaniu, można je zrobić
nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem. Idealne na grilla, apetycznie
się przypiekają, doskonałe na zimno jako dodatek do kanapek. W
smaku wyraziste, aromatyczne i dość pikantne.
Składniki:
250 g soi bio teksturyzowanej
200 g maki z ciecierzycy
2 ząbki czosnku
2 łyżki papryki
pikantnej
1 łyżeczka kolendry w
ziarnach
1/2 łyżeczki gałki
muszkatołowej
po 1 łyżeczce majeranku
i tymianku
1 l bulionu warzywnego
2 łyżki drożdży
piwnych
sól do smaku
Przygotowanie:
Soję przesypać do
garnka, zalać bulionem i zagotować. Dodać mąkę z ciecierzycy,
wszystkie przyprawy i ponownie zagotować. Powstanie gęsta zwarta
konsystencja, z której po przestudzeniu formujemy dowolnej wielkości
kiełbaski. Następnie zawijamy w folię spożywczą tak jak
cukierka, umieszczamy w garnku z gotującą się wodą i parzymy pół
godziny na wolnym ogniu. Po przestudzeniu usunąć folię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz