Dzisiejsza propozycja to
smaczne połączenie brązowego ryżu i świeżych, lekko
podsmażonych warzyw. Już jakiś czas temu wprowadziłam
urozmaicenie i zdecydowanie częściej w tego typu daniach ryż
biały zastępuje brązowym lub dzikim, przede wszystkim ze względu
na jego właściwości odżywcze i prozdrowotne. Brązowy ryż jest
dużo lepszym źródłem błonnika pokarmowego, składników
mineralnych (sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i
manganu) oraz witamin (witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, niacyny,
witaminy B6, folianów). Ponadto posiada niższy indeks glikemiczny i
jest wolno trawiony, przez co daje uczucie sytości przez dłuższy
czas. W smaku jest lekko orzechowy i pachnie bardzo zachęcająco.
Ten gatunek z powodzeniem można wykorzystać także do przygotowania
dań sałatkowych lub risotto, choć trzeba przyznać, że nie
absorbuje on smaku warzyw i przypraw tak jak przeznaczony do tego
celu arborio. Daje za to możliwość wypróbowania nowego, niemniej
ciekawego połączenia składników i smaku.
Składniki:
1 szklanka brązowego ryżu
250-300 g dowolnych
świeżych warzyw (brokuły, marchew, papryka, cebula...)
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka sezamu
sok z połówki cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wlać dwie szklanki wody, posolić i zagotować.
Wsypać opłukany pod bieżącą wodą ryż i gotować do miękkości około 30 minut.
Po tym czasie ściągnąć garnek z ognia i zostawić ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut.
Warzywa oczyścić i pokroić w niewielkie cząstki.
Na patelni typu wok rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego wsypać pokrojone warzywa i podsmażyć na silnym ogniu przez około 5 minut.
Warzywa połączyć z ryżem doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Całość delikatnie połączyć, a na koniec posypać sezamem.
Wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco.
OdpowiedzUsuńKolorowo i smakowicie ;D
OdpowiedzUsuń