Chyba każda z nas ma swój
ulubiony i wypróbowany przepis na gołąbki, a także sekretny do
nich dodatek, który sprawia ze są jedyne i niepowtarzalne w smaku.
Również i moja dzisiejsza propozycja nieco odbiega od standardowego
przepisu ponieważ jeden ze składników jakim jest biały ryż zastąpiłam brązowym, dodałam do niego nieco gotowanej
ciecierzycy, podsmażoną cebulę i przyprawy. Do zawinięcia użyłam
delikatnie sparzonych liści kapust pekińskiej. Całość polałam
sosem z pieczonych jabłek, papryki i karmelizowanej cebuli, a
następnie zapiekłam w piekarniku.
Składniki:
1 średnia główka
kapusty pekińskiej
1 szklanka ryżu brązowego
1 puszka gotowanej
ciecierzycy
1 cebula
szczypta gałki
muszkatołowej i majeranku
sól i pieprz do smaku
Na sos:
2 upieczone jabłka
2 upieczone papryki
2 cebule szalotki
łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
Na patelni rozgrzać
tłuszcz, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić i przestudzić.
Z upieczonych jabłek i papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić, a
następnie umieścić w kielichu blendera, dodać zeszkloną cebulę,
ocet balsamiczny, sól, pieprz i zmiksować na gładką konsystencję.
Przygotowanie gołąbków:
W dużym garnku zagotować
wodę, posolić i na 2 minuty wrzucić liście kapusty pekińskiej.
Następnie wyciągnąć i osuszyć.
Ryż ugotować do
miękkości w dwóch szklankach osolonej wody.
Na patelni rozgrzać
tłuszcz, dodać posiekaną cebulę, rozgniecioną widelcem
ciecierzycę, a następnie połączyć z ryżem i doprawić.
Farsz nakładać
niewielkimi porcjami na liście kapusty pekińskiej, zawinąć tak
jak tradycyjnie gołąbki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać
sosem jabłkowo-paprykowym. Umieścić w nagrzanym do 180C piekarniku
i piec przez 30 minut.
zaskakujące!
OdpowiedzUsuńAle pychota :>
OdpowiedzUsuń