Dzisiejsza propozycja to
danie ekspresowe, jeżeli tylko użyjecie składników konserwowych
(fasola, papryka).
Wówczas wystarczy wszystkie produkty przełożyć do miski i
zmiksować przy pomocy blendera na jednolitą masę, przyprawić i
upiec.
Gotowy pasztet ma piękny
kolor, a w smaku jest wyrazisty, z lekko wyczuwalną nutą pomarańczy
i orientalnego curry, o delikatnej i gładkiej konsystencji.
Doskonały jako dodatek do kanapek lub podany z sosem i warzywami
jako pożywne danie obiadowe. Ostatnio odkryłam, że rewelacyjnie
smakuje upieczony na grillu, więc jest idealną propozycją dla
tych, którzy poszukują ciekawych grillowych wege przekąsek.
Składniki:
400 g fasoli konserwowej
250 g papryki konserwowej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy
curry
1 łyżeczka otartej
skórki pomarańczowej
1 łyżeczka kuminu
4 łyżki maki z
ciecierzycy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju
sól i świeżo mielony
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju, dodać posiekany czosnek, wsypać kumin, paprykę słodką,
curry i całość podsmażyć.
Do miski przełożyć
fasolę i paprykę dodać podsmażone przyprawy i całość dokładnie
zblendować. Następnie dodać mąkę z ciecierzycy, sok z cytryny,
skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować.
Foremkę keksówkę o dł.
25-27cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę, a następnie
umieścić w piekarniku nagrzanym do 180C. Piec 40 minut. Kroić
lekko przestudzony.
Kolor ma piękny! Uwielbiam pasztety o takiej konsystencji :)
OdpowiedzUsuń