Bardzo smaczne połączenie kaszy jaglanej, buraka i smażonej cebuli. Proste i szybkie w przygotowaniu. Można je upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Smakują doskonale same lub podane z chrupiącą bułką i dodatkiem świeżych warzyw w formie fast foodu.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 średnie buraki
2 cebule
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki maki z
ciecierzycy
1/2 szklanki mixu nasion
słonecznika, dyni i sezamu
szczypta gałki
muszkatołowej
1 łyżka ostrej musztardy
3 łyżki oliwy
sól i świeżo mielony pieprz
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Kaszę przesypać na
sitko, opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać
dwoma szklankami wody, posolić i ugotować do miękkości.
Buraki obrać i zetrzeć
na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać, posiekać
a następnie usmażyć na jednej łyżce oliwy na złoto.
Do miski przełożyć
ugotowaną kaszę, dodać starte buraki, usmażoną cebulę, mąkę,
mix nasion, olej, musztardę, posiekany ząbek czosnku, gałkę
muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie
połączyć (jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobię wody).
Gotowe burgery smażyć na
oleju z dwóch stron na złoty kolor lub piec w nagrzanym do 200 C
piekarniku przez 35 minut.
Mnie się podoba bardzo! Propozycja podania świetna, co to za buła/placki? :)
OdpowiedzUsuńTo są chlebki naan które pozostały mi z obiadu:) postanowiłam wypróbować jak smakują połączone z warzywnymi burgerami w taką właśnie przekąskę :) Wyszły pyszne!
UsuńCudowny kolorek! Mam teraz smaka na burgery :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Natalie! :)
Usuń