niedziela, 15 maja 2016

SMACZNA PASTA A' LA MUTABAL



Dzisiejsza propozycja to wariacja na temat klasycznej i smacznej pasty z pieczonego bakłażana znanej jako mutabal lub tez baba ghanoush. Przepis nieco zmodyfikowałam i urozmaiciłam, oprócz głównego składnika jakim jest oczywiście bakłażan, dodałam  pomidory, czerwoną cebulę, papryczkę chili i świeży majeranek. Całość  delikatnie polałam oliwą i upiekłam. Gotowe, lekko przestudzone warzywa starannie połączyłam  w aksamitną i wyrazistą w smaku pastę idealną do kanapek, tortilli lub jako dodatek do różnego rodzaju przekąsek. 

Składniki:

2 średnie bakłażany
2 pomidory 
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny 
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
garść świeżego posiekanego majeranku lub kolendry
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Bakłażany i pomidory umyć, przekroić wzdłuż. Cebulę obrać i również przekroić na pół. Z papryczki usunąć nasiona. Tak przygotowane ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na wyłożonej folią aluminiowa blaszce i delikatnie polać oliwą. Piec 40-45 minut w temperaturze 180C. Lekko przestudzone, przełożyć do  blendera, dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Gotową pastę odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, tak aby smaki się przegryzły.


5 komentarzy:

  1. Jeszcze nie słyszałam o takiej paście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takimi składnikami musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię pieczone warzywa, więc i pasta z ich dodatkiem bardzo mi smakowała:)

      Usuń