środa, 18 maja 2016

PYSZNY PIECZONY KALAFIOR



Kalafior w takiej wersji nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale również prezentuje się zachęcająco i apetycznie. Do pieczenia najczęściej wybieram jak najmniejsze kwiaty, szybciej się pieką, a smak i zapach marynaty łatwiej przenika do środka. Dodatkowa zaletą jest to, że można je wówczas podawać w całości, co zdecydowanie wpływa na atrakcyjność potrawy. Świeżo upieczony kalafior jest kruchutki, delikatny, rozpływający się w ustach. Smakuje wybornie z gotowanymi lub pieczonymi młodymi ziemniakami i koperkiem.


Składniki:

2 małe kalafiory
1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
300 ml jogurtu sojowego
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 C.
Kalafior umyć i oczyścić.
Do pojemnika przełożyć wszystkie przyprawy, jogurt i dokładnie wymieszać.
Uzyskaną marynata natrzeć kalafior przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i piec 30-40 min. aż się przyrumieni.

Podawać lekko przestudzony z dowolnymi dodatkami.


2 komentarze:

  1. Hm, takiego kalafiora jeszcze nie jadłam!:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, ja zazwyczaj gotuję na parze, ale chyba muszę spróbować takiej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń