Przyznam szczerze, że
jeszcze do niedawna śmiałam twierdzić, że wypróbowałam
wszystkie możliwe przepisy na super czekoladowe brownie - myliłam
się. Otóż kilka dni temu w moje ręce trafiła mąka o ciekawej i
nieznajomej mi nazwie teff. Z wielkim zainteresowaniem zapoznałam
się z cała gamą dobroczynnych właściwości i pomyślałam, że
to idealny produkt do wypieków na słono i na słodko. Rezultaty
przeszły moje oczekiwania. W tej chwili z cała odpowiedzialnością
mogę ogłosić wszem i wobec, że to najsmaczniejsze brownie jakie
do tej pory miałam okazje kosztować. Delikatne, wręcz rozpływające
się w ustach, to nie lada gratka dla niepoprawnych czekoladoholików.
Wilgotne a jednocześnie sprężyste, co zazwyczaj w wypiekach
pozbawionych glutenu jest praktycznie niemożliwe. Wyjątkowa
struktura i niecodzienny smak są zasługą właśnie dodatku maki
teff. Charakteryzuje ją szczególna zdolność wiązania wody,
właśnie dlatego wypieki z jej dodatkiem są wilgotne, delikatne i
bardzo smaczne. Poza tym mąka jest naturalnie bezglutenowa, zawiera
cenny błonnik, białko. To idealny produkt dla osób z celiakią,
ale także dla tych, którzy chcą jeść zgodnie ze wskazaniami
zdrowej zbilansowanej diety.
Składniki:
300 g maki teff
250 g pieczonych buraków
70 g daktyli
100 g oleju kokosowego
4 łyżki kakao 80%
1 dojrzały banan
1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Daktyle umieścić w
szklance, zalać letnią wodą i odstawić na godzinę.
Buraki i banana obrać,
pokroić w plastry, umieścić w blenderze,
dodać namoczone daktyle
łącznie z wodą i pozostałe składniki. Całość dokładnie
zmiksować.
Tortownicę natłuścić,
obsypać równomiernie mąką i wylać ciasto. Szpatułką lub łyżką
wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i
piec 45 minut. Ciasto wyciągnąć z foremki dopiero po
przestudzeniu, gdyż jak już wcześniej wspomniałam ma bardzo
delikatną piaskową strukturę. Dowolnie udekorować.
Wyśmienite :D
OdpowiedzUsuńPróbowałam jedynie płatków teff, mąki jeszcze nie. Ale ciasto wygląda super :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie szczególnie do wypieków są bardzo delikatne po prostu puch. Wcześniej zazwyczaj używałam maki z ciecierzycy jednak jej dodatek sprawia ze ciasto jest ciężkie i w smaku wyczuwalny jest ten specyficzny posmak. Wczoraj np. piekłam tortillas z dodatkiem mąki teff wyszły super!!! Pozdrawiam :)
Usuń