Dzisiejsza propozycja to
nie lada gratka dla miłośników potraw z grilla. To także
wyjątkowo smaczna roślinna alternatywa dla smakoszy tradycyjnego
kebaba. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a dodatkową
zaletą jest to, że nasze kebaby możemy przyrządzić z
powodzeniem na kilka dni przed planowanym grillem. Wówczas mają
więcej czasu aby się przegryźć i przejść aromatycznymi
przyprawami. Po ugrillowaniu są pyszne, wyraziste, aromatyczne i
jeszcze smaczniejsze!
Składniki:
Po 1 sztuce średniej
wielkości:
marchew, burak, seler lub
pietruszka
1 szklanka soczewicy konserwowej
4 łyżki dowolnej mąki
(zazwyczaj dodaję mąkę z ciecierzycy lub teff)
2 łyżki passaty
pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki
wędzonej słodkiej
1 łyżeczka garam masali
1 łyżka octu jabłkowego
garść posiekanej
kolendry lub pietruszki
sól do smaku
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, ścieramy
na tarce o grubych oczkach, dodajemy zmiażdżony czosnek posypujemy
delikatnie solą i odstawiamy na 10 minut.
Soczewice miksujemy na gładko, dodajemy do niej starte warzywa i pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
Z gotowej masy formujemy
podłużne kebaby, które następnie nabijamy na patyczek i pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 35-40 minut.
bardzo fajny pomysł, na grilla super odmiana :)
OdpowiedzUsuń