sobota, 27 lutego 2016

WEGAŃSKA KORMA



Dzisiaj zapraszam na smaczne i aromatyczne danie kuchni orientalnej. Korma, bo o niej mowa, doczekała się wielu ciekawych odsłon. Można do niej dodać dosłownie wszystko. U mnie przygotowywana jest zazwyczaj raz w tygodniu, gdy robię miejsce w lodówce na świeże warzywa. Żeby nic się nie zmarnowało resztki ciacham i wrzucam do aromatycznego sosu. Tak powstaje smaczna korma uwielbiana również przez moją rodzinę. Osobiście próbowałam rozmaitych połączeń, jednak najbardziej posmakowała mi wersja warzyw duszonych w pysznym sosie orzechowo-cebulowym, którą dzisiaj Wam prezentuje.


Składniki:

500 g różnych warzyw (brokuły, fasolka szparagowa, marchew, groszek zielony...)
1 łyżka migdałów
1 łyżka sezamu lub maku
1 łyżka orzechów nerkowca
2 cebule
2 ząbki czosnku
szczypta cynamonu
1 liść laurowy
3/4 sztuki kardamonu
kawałek startego imbiru
1/2 łyżeczki kuminu
2 łyżki pomidorów konserwowych
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól do smaku


Sposób przygotowania:

W małym rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, wsypać orzechy nerkowca, migdały, sezam lub mak i lekko podsmażyć.
Dodać posiekaną cebulę, całość ponownie podsmażyć aż cebula ładnie się zeszkli.
Całość podlać 1/2 szklanki wody, zagotować, a następnie przestudzić i zblendować na gładki sos.
W garnku średniej wielkości ponownie rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić liście laurowe , posiekany imbir, kardamon i kumin. Podsmażyć, dodać pomidory konserwowe, pokrojone warzywa, kurkumę, doprawić solą i całość podsmażać 5 minut. Następnie wlać sos orzechowo-cebulowy dokładnie wymieszać i dusić na wolnym ogniu 15 minut.
Na sam koniec doprawić chili i sokiem z cytryny.


1 komentarz: