Czy
są tu miłośnicy kokosowych smakowitości? Jeśli tak, to z
pewnością będą przeszczęśliwi mogąc skosztować takiej
kokosowo-czekoladowej słodkości. W bardzo
prosty sposób, bez pieczenia i zbędnego wysiłku
możecie przygotować efektowną niespodziankę w postaci
bounty serduszka dla bliskiej osoby z okazji zbliżający się
walentynek.
Składniki
na spód:
300 g
ciastek pełnoziarnistych wegańskich
50 g
gorzkiej czekolady wegańskiej
50 g
oleju kokosowego
Przygotowanie
Wszystkie
składniki włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy
ciasteczkowej.
Gotową
masą wyłożyć dno foremki o kształcie serca lub okrągłą o
średnicy 26 cm
Foremkę
umieścić w lodówce.
Nadzienie
kokosowe:
100 g
posiekanej białej czekolady wegańskiej
200
ml mleka kokosowego
50 g
oleju kokosowego
150 g
wiórków kokosowych
30 g
cukru pudru
wanilia
Przygotowanie:
W
średniej wielkości garnuszku podgrzać mleko koksowe, nie gotować.
Zdjąć z palnika, dodać pokruszoną białą czekoladę i całość
odstawić na 10 minut.
Po
tym czasie dodać olej i mieszać do uzyskania gładkiego sosu
czekoladowego.
Dodać
wiórki kokosowe, cukier puder, wanilię i wymieszać. Odłożyć do
lodówki na kilka godzin.
Polewa:
175 g
posiekanej gorzkiej czekolady
110
ml mleka koksowego
20 g
oleju kokosowego
Przygotowanie:
Do
niewielkiego garnuszka wlać mleko i podgrzać. Dodać pokruszoną
czekoladę i odstawić na 10 minut.
Gdy
czekolada się rozpuści dodać olej kokosowy i całość dokładnie
wymieszać
Lekko
przestudzoną gęstniejącą polewę wylać i równomiernie
rozprowadzić na kokosowej tarcie. Odstawić do lodówki do
całkowitego stężenia.
Robi wrażenie :D
OdpowiedzUsuńOmniam mniammm!!! Gabi, to przecież dzieło sztuki!!!! Zjadłabym... :)
OdpowiedzUsuńA wiesz, nie spotkałam się z ciastkami wegańskimi, chyba musiałabym najpierw je upiec;)
Pozdrawiam Twórczą Duszkę radośnie:)
Dziękuje Kamilko!😘 Najczęściej właśnie piekę te ciacha na zapas tak abym mogła wykorzystać je później jako dodatek do deserów i innych słodkości :) W Hiszpanii można kupić w sklepach ze zdrową żywnością ale są dość drogie, tak że lepiej upiec samemu(Smacznie to , oszczędnie i zdrowo:D) Do tej tarty akurat użyłam sklepowych ponieważ skoczyły się moje zapasy a i czasu specjalnie na pieczenie nie było. Ślę moc całusów i życzę Tobie pięknego dnia!:)
UsuńWow, ale przepiękna! Chciałabym dostać taką Walentynkową niespodziankę hhi ;)
OdpowiedzUsuńsama nazwa mnie kusi, a co dopiero smak - uwielbiam kokos w połączeniu z czekoladą <3
OdpowiedzUsuń