środa, 10 lutego 2016

WEGAŃSKA TARTA BOUNTY



Czy są tu miłośnicy kokosowych smakowitości? Jeśli tak, to z pewnością będą przeszczęśliwi mogąc skosztować takiej kokosowo-czekoladowej słodkości. W bardzo prosty sposób, bez pieczenia i zbędnego wysiłku możecie przygotować efektowną niespodziankę w postaci bounty serduszka dla bliskiej osoby z okazji zbliżający się walentynek.


Składniki na spód:

300 g ciastek pełnoziarnistych wegańskich
50 g gorzkiej czekolady wegańskiej
50 g oleju kokosowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować do powstania masy ciasteczkowej.
Gotową masą wyłożyć dno foremki o kształcie serca lub okrągłą o średnicy 26 cm
Foremkę umieścić w lodówce.


Nadzienie kokosowe:

100 g posiekanej białej czekolady wegańskiej
200 ml mleka kokosowego
50 g oleju kokosowego
150 g wiórków kokosowych
30 g cukru pudru
wanilia

Przygotowanie:

W średniej wielkości garnuszku podgrzać mleko koksowe, nie gotować. Zdjąć z palnika, dodać pokruszoną białą czekoladę i całość odstawić na 10 minut.
Po tym czasie dodać olej i mieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.
Dodać wiórki kokosowe, cukier puder, wanilię i wymieszać. Odłożyć do lodówki na kilka godzin.

Polewa:

175 g posiekanej gorzkiej czekolady
110 ml mleka koksowego
20 g oleju kokosowego

Przygotowanie:

Do niewielkiego garnuszka wlać mleko i podgrzać. Dodać pokruszoną czekoladę i odstawić na 10 minut.
Gdy czekolada się rozpuści dodać olej kokosowy i całość dokładnie wymieszać
Lekko przestudzoną gęstniejącą polewę wylać i równomiernie rozprowadzić na kokosowej tarcie. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.



5 komentarzy:

  1. Omniam mniammm!!! Gabi, to przecież dzieło sztuki!!!! Zjadłabym... :)
    A wiesz, nie spotkałam się z ciastkami wegańskimi, chyba musiałabym najpierw je upiec;)
    Pozdrawiam Twórczą Duszkę radośnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Kamilko!😘 Najczęściej właśnie piekę te ciacha na zapas tak abym mogła wykorzystać je później jako dodatek do deserów i innych słodkości :) W Hiszpanii można kupić w sklepach ze zdrową żywnością ale są dość drogie, tak że lepiej upiec samemu(Smacznie to , oszczędnie i zdrowo:D) Do tej tarty akurat użyłam sklepowych ponieważ skoczyły się moje zapasy a i czasu specjalnie na pieczenie nie było. Ślę moc całusów i życzę Tobie pięknego dnia!:)

      Usuń
  2. Wow, ale przepiękna! Chciałabym dostać taką Walentynkową niespodziankę hhi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. sama nazwa mnie kusi, a co dopiero smak - uwielbiam kokos w połączeniu z czekoladą <3

    OdpowiedzUsuń