Z mojej ulubionej mąki
orkiszowej, bardzo prosty w wykonaniu z dodatkiem drożdży instant.
Wersję podstawową można wzbogacić smakowo według uznania
dodając np. ulubione nasiona. Osobiście bardzo lubię i polecam z
dodatkiem niewielkiej ilość pokrojonych czarnych oliwek i
suszonych śliwek. Po upieczeniu chleb jest leciutki, aromatyczny i
chrupiący. Pierwszą pajdę lekko przestudzonego zawsze zajadam bez
dodatków, aby poczuć ten prawdziwy smak domowego pieczywa.
Składniki:
800 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki soli
1 saszetka suchych drożdży
(7 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
trzcinowego
700 ml ciepłej wody
nasiona sezamu, dyni,
słonecznika do posypania
Przygotowanie:
Mąkę, sól, drożdże i
cukier wymieszać, dodać ciepłą wodę, oliwę i wyrobić
dokładnie, tak aby było gładkie i lśniące.
Ciasto podzielić na dwie
części i przełożyć do dwóch foremek (o wymiarach 10x20 cm -
tzw. keksówek) nasmarowanych oliwą i wysypanych otrębami.
Przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5
h).
Wierzch wyrośniętych
bochenków posmarować wodą i posypać ziarnami.
Piec w temperaturze 200 C
przez 40-50 min. aż chleb się przyrumieni.
Gotowy wyjąć z foremki
i studzić na kratce.
Mam pytanie czy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni? I czy z funkcją termobiegu.
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni? I czy z funkcją termobiegu.
OdpowiedzUsuńTen akurat wkładam już do nagrzanego do 200 C. Z funkcją termoobiegu ta sama temperatura z tym że czas pieczenia skracam o ok.10 min. Pozdrawiam!:)
Usuń