Na Półwyspie Iberyjskim,
szczególnie w okresie zimowym, churros to nieodzowny towarzysz
porannej kawy. Podawane są niemal w każdej kawiarni z cukrem i
cynamonem, z czekoladą lub w wersji na słono. Bardzo proste i
szybkie w przygotowaniu. Najsmaczniejsze tuż po usmażeniu
cieplutkie i chrupiące. Idealna przekąska również na zimowe
wieczory.
Składniki:
1 szklanka ciepłej wody
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do
miski. Dodać wodę, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i
odstawić na 15 minut.
Gotową masę przełożyć
do szprycy lub foliowej tuby z końcówką gwiazdki. Wyciskać
ciasto w formie zawijasów bezpośrednio na gorący olej i smażyć
na złoto.
Gotowe wyciągnąć łyżką
cedzakową i odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z cukrem,
solą lub czekoladą.
:) Gabi, Twoje zdjęcia są bardzo smaczne :) mniam!!:) Pozdrawiam cieplutko!:)
OdpowiedzUsuńWegańskie?! Jestem pod wrażeniem! Te zdjęcia przywołują ślinotok :)
OdpowiedzUsuńAch, jakie piękne i przepis prosty, super!
OdpowiedzUsuń