wtorek, 2 lutego 2016

WEGAŃSKIE CHURROS



Na Półwyspie Iberyjskim, szczególnie w okresie zimowym, churros to nieodzowny towarzysz porannej kawy. Podawane są niemal w każdej kawiarni z cukrem i cynamonem, z czekoladą lub w wersji na słono. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Najsmaczniejsze tuż po usmażeniu cieplutkie i chrupiące. Idealna przekąska również na zimowe wieczory.


Składniki:

1 szklanka ciepłej wody
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej do smażenia


Przygotowanie:
    Mąkę przesiać do miski. Dodać wodę, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Gotową masę przełożyć do szprycy lub foliowej tuby z końcówką gwiazdki. Wyciskać ciasto w formie zawijasów bezpośrednio na gorący olej i smażyć na złoto.
    Gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową i odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z cukrem, solą lub czekoladą.

3 komentarze:

  1. :) Gabi, Twoje zdjęcia są bardzo smaczne :) mniam!!:) Pozdrawiam cieplutko!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wegańskie?! Jestem pod wrażeniem! Te zdjęcia przywołują ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, jakie piękne i przepis prosty, super!

    OdpowiedzUsuń