Z fasoli podobnie jak i z
ciecierzycy możemy przygotować wiele smacznych potraw. Uwielbiam
hummusy, pasty i aromatyczne dhale. Jednak ostatnio sporo uwagi
poświęcam słodyczom i deserom a także przekąskom na zimno na
bazie tychże warzyw (które niebawem także zaprezentuję na blogu).
Dzisiaj zapraszam do wypróbowania przepisu na smaczne ciasteczka z
dodatkiem fasoli, karobu, pasty tahini i mąki migdałowej. Gotowe
ciasteczka są smaczne i chrupiące. Można przełożyć je masłem
orzechowym albo przygotować z nich smaczny deser w postaci
apetycznej piramidki z dodatkiem truskawek i śmietany kokosowej lub
migdałowej. Ciasto można również z powodzeniem wykorzystać jako
bazę do rozmaitych tart na słodko.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej
fasoli
1/3 szklanki mąki
migdałowej
1 łyżka kakao 80%
2 łyżki karobu
4 łyżki syropu klonowego
3 łyżki tahini
1/2 łyżeczki sody
oczyszczonej
otarta skórka z
pomarańczy lub cytryny
Sposób przygotowania:
1.Fasolę przesypać na
sitko, opłukać pod bieżącą wodą i zmiksować.
2.Następnie wyłożyć
masę do miski i dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie
ciasto.
3.Gotowe umieścić w
lodówce na 15 minut.
4.Schłodzoną masę
rozwałkować na stolnicy (silikonowej lub zwykłej wyłożonej
papierem do pieczenia) i wykrawać ciasteczka.
5.Tak przygotowane ułożyć
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, umieścić w
rozgrzanym piekarniku a następnie piec w temperaturze 175 C przez
25 minut.
Uwielbiam fasolowe ciasta:) ..a ciasteczek jeszcze nie robiłam;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
świetne ciasteczka! fasolowe słodkości są genialne :)
OdpowiedzUsuńAle świetny przepis i jakie piękne wykonanie , cudne ciasteczka
OdpowiedzUsuńwcale nie wyglądają na fasolowe! :D super przepis :)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł! :)
OdpowiedzUsuń