Co prawda zima nie jest
najlepsza porą roku na tego typu dania (terrinę podajemy na zimno),
jednak biorąc pod uwagę jej oryginalny i niepowtarzalny smak nie
mogłam oprzeć się pokusie żeby już dzisiaj podzielić się z
Wami tym naprawdę smacznym i nietuzinkowy przepisem. Terrinę
przygotowałam z musem z tamaryndowca, ponieważ charakterystyczny
kwaskowaty smak ciekawie komponuje się z łagodną i delikatną
ciecierzycą. Terrina podana w takiej formie doskonale nadaje się
jako przystawka, a w cieplejsze dni z dodatkiem świeżych warzyw
może zastąpić danie główne.
Składniki:
400 g ugotowanej
ciecierzycy
1 słodka cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
warzywnego
1/2 łyżeczki kozieradki
1 łyżeczka octu
jabłkowego
1 łyżka oliwy
5 g agar agar
szczypta kuminu
szczypta świeżo utartej
gałki muszkatołowej
sól i biały pieprz do
smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać
tłuszcz, wsypać kumin, lekko podsmażyć, a następnie dodać
posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić.
Dodać kozieradkę,
ugotowaną ciecierzycę, łyżeczkę octu jabłkowego, podlać
bulionem i zagotować.
Całość przestudzić,
doprawić solą, a następnie zmiksować na gładko.
Ponownie przelać do
garnka, dodać rozpuszczony w 1/4 szklanki agar i jeszcze raz
zagotować.
Na koniec doprawić gałką
i świeżo mielonym pieprzem.
Podłużną foremką keksówkę o długości 20 cm wyłożyć folią, wlać masę, wyrównać
powierzchnię, a następnie umieścić w lodówce do całkowitego
stężenia.
Składniki na mus:
2 łyżki pasty z
tamaryndowca
3-4 kawałki suszonego
pomidora (uprzednio namoczonego lub z oleju)
4 łyżki oliwy
5-6 listków świeżej
bazylii
sól do smaku
Wszystkie składniki
umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować dokładnie na gładki i
aksamitny mus.
Świetny przepis! Próbowałam ostatnio zrobić coś podobnego z ciecierzycy, ale kompletnie mi nie wyszło :/. Jedynie mój pies był zadowolony ;). smakowało mu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!:) Myślę nie było takie złe skoro piesek zjadł i mu smakowało! Moje kocury nawet nie chcą powąchać roślinek które przyrządzam :D Jedynie co im smakuje to chrupiąca skórka z domowego chleba lub brzegi z pizzy takie przypieczone, chrupiące :D :D :D Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Usuń