Fenomenalne w swej
prostocie i nadzwyczaj smaczne danie kuchni indyjskiej. Rajasthani
Gatta Curry są to małe kluseczki a la gnocchi wykonane z mąki z
ciecierzycy, przypraw i z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy lub
tłuszczu kokosowego. Gotowe ciasto kroimy na małe kawałeczki,
gotujemy a następnie lekko przestudzone smażymy na złoto w
głębokim tłuszczu. Tak przygotowane łączymy z aromatycznym
sosem. Danie można urozmaicić dodając do sosu ulubione warzywa lub
przygotować je w wersji na słodko z dodatkiem mango.
Składniki:
1 szklanka mąki z
ciecierzycy
1/2 szklanki mleka
kokosowego
1/2 szklanki pomidorów
konserwowych
1 łyżka posiekanej
świeżej kolendry
1 łyżka świeżo
mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka całych
nasion kolendry
1/4 łyżeczki nasion
gorczycy
2 łyżki oleju
1 1/2 łyżeczki chili
mielonego
1/2 łyżeczki kurkumy
kawałek świeżego imbiru
ok.2 cm
szczypta asafetydy lub
mielonego kuminu
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Mąkę przesypać do
miski, dodać olej, rozgniecione nasiona kolendry, 1/2 łyżeczki
chili, asafetydę lub kumin i mieszając stopniowo dodawać wodę
(ok. 1/2 szklanki), tak aby powstało elastyczne ciasto. Gotowe
odstawić na 10 min.
Wilgotnymi dłońmi
uformować z ciasta rulon o średnicy 2 cm i pokroić na kawałki
dowolnej długości (najlepiej 2-2,5cm).
W garnku zagotować 500 ml
wody z dodatkiem soli, kluski wrzucić do wrzątku i gotować 5
minut. Wodę zachować do przygotowania sosu.
Ugotowane i lekko
przestudzone kluski smażyć na złoto w głębokim tłuszczu przez 5
min.
Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, wsypać pozostałe przyprawy, lekko podsmażyć. Dodać
pomidory konserwowe, starty imbir, mleko i wodę (tę po gotowaniu
klusek), energicznie wymieszać, przestudzić i zblendować.
Sos połączyć z
kluseczkami i gotować 5 min. na wolnym ogniu.
Na sam koniec posypać
posiekaną świeżą kolendrą.
Uwielbiam takie aromatyczne dania...
OdpowiedzUsuń