Z naturalnych składników,
smaczna, prosta w przygotowaniu, bez pieczenia i bez dodatku cukru. Podstawą tarty są grubo zmielone orzechy makadamia,
migdały, wiórki kokosowe i rodzynki, natomiast mus to połączone w
puszysty krem: orzechy nerkowca, woda i olej kokosowy, aromatyzowane
dodatkowo naturalną wanilią. Wykończeniem tarty powinny być
świeże sezonowe owoce, co o tej porze roku może być pewnym
utrudnieniem, więc z powodzeniem można je zastąpić mrożonymi,
lub po prostu wierzch tarty posypać prażonymi płatkami
migdałowymi.
Składniki:
Spód:
1 szklanka migdałów
3/4 szklanki orzechów
makadamia
3/4 szklanki wiórków
kokosowych
1 szklanka rodzynek
1/2 łyżeczki soli
Mus cytrynowy:
1 i 1/2 szklanki orzechów
nerkowca moczonych wcześniej przez 3-4 h i osuszonych
2/3 filiżanki wody
kokosowej
1/4 filiżanki soku z
cytryny
1/4 szklanki ssyropu z
agawy
2 łyżeczki startej
skórki z cytryny
1/2 laski wanilii
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
kokosowego
szczypta kurkumy
Sposób przygotowania:
Spód:
Wszystkie składniki
zmielić w malakserze do powstania kleistej masy. Schłodzić w
zamrażarce przez 30 minut.
Tortownicę (o
średnicy 26 cm) lub porcelanową foremkę
nasmarować tłuszczem i wysypać otrębami lub wiórkami kokosowymi,
a następnie masą wykleić dno i boki foremki na wysokość 2,5-3
cm.
Mus:
Wszystkie składniki
wsypać do malaksera i zmiksować na puch.
Mus rozprowadzić
równomiernie w foremce wyklejonej uprzednio masą orzechową.
Udekorować owocami lub
płatkami migdałowymi.
Odstawić do lodówki na
3h.
Bosko wygląda!
OdpowiedzUsuńIntrygująca :>
OdpowiedzUsuń