poniedziałek, 14 marca 2016

WARZYWNE KOTLETY A' LA MIELONE



Smacznych i ciekawych przepisów na kotlety lub burgery nigdy za wiele. Zazwyczaj proste w przygotowaniu, są idealną alternatywa na tzw. szybki obiad. Smakują wyśmienicie zarówno same, jak i z dodatkami: pieczonymi ziemniakami, kaszą lub po prostu z bułką. Dzisiejsza propozycja zapewne przypadnie do gustu nie tylko weganom ale również tym z Was, którzy są na diecie bezglutenowej.


Składniki:

1 szklanka soi bio teksturyzowanej
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
500 ml bulionu warzywnego lub wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
3/4 szklanki groszku zielonego mrożonego
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Soję zalać bulionem lub wodą i odstawić na godzinę.
2. Na patelni rozgrzać olej, wsypać kumin, majeranek, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zeszklić. 3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mrożony groszek. Całość smażyć 5 minut.
4. Do miski przełożyć namoczoną soję, usmażone warzywa, mąkę z ciecierzycy, musztardę, sól i pieprz.
5. Dokładnie wyrobić do zwartej, jednolitej konsystencji. Jeśli będzie się rozpadała dodać jeszcze dwie łyżki mąki.
6. Całość odstawić na 10 minut, po czym przystąpić do formowania kotletów.
7. Gotowe smażyć z dwóch stron na złoty kolor.



2 komentarze: