Smacznych i ciekawych
przepisów na kotlety lub burgery nigdy za wiele. Zazwyczaj proste w
przygotowaniu, są idealną alternatywa na tzw. szybki obiad. Smakują
wyśmienicie zarówno same, jak i z dodatkami: pieczonymi
ziemniakami, kaszą lub po prostu z bułką. Dzisiejsza propozycja
zapewne przypadnie do gustu nie tylko weganom ale również tym z
Was, którzy są na diecie bezglutenowej.
Składniki:
1 szklanka soi bio
teksturyzowanej
3/4 szklanki mąki z
ciecierzycy
500 ml bulionu warzywnego
lub wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
3/4 szklanki groszku
zielonego mrożonego
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Soję zalać bulionem
lub wodą i odstawić na godzinę.
2. Na patelni rozgrzać
olej, wsypać kumin, majeranek, drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Zeszklić. 3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i
mrożony groszek. Całość smażyć 5 minut.
4. Do miski przełożyć
namoczoną soję, usmażone warzywa, mąkę z ciecierzycy, musztardę,
sól i pieprz.
5. Dokładnie wyrobić do
zwartej, jednolitej konsystencji. Jeśli będzie się rozpadała
dodać jeszcze dwie łyżki mąki.
6. Całość odstawić na
10 minut, po czym przystąpić do formowania kotletów.
7. Gotowe smażyć z dwóch
stron na złoty kolor.
Takie warzywne najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńWow, z chęcią wypróbuję tę wersję ^^
OdpowiedzUsuń