Socca to tradycyjny
przysmak kuchni włoskiej, w zależności regionu zwany również
farina, cecina. Smaczna i chrupiąca, banalnie prosta w przygotowaniu
(mąka, woda, oliwa i sól-zagniatamy elastyczne ciasto i pieczemy w
formie cieniutkich placków) Doskonała alternatywa dla tradycyjnego
chleba lub kalorycznej pizzy. Niewielka porcja daje poczucie sytości
na kilka godzin. Smakuje z rozmaitymi dodatkami, choć przyznam
szczerze, że największą słabość mam do wersji z musem z
pieczonej dyni, rukolą i ziarenkami ciecierzycy.
Składniki:
1 szklanka mąki z
ciecierzycy
1,5 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski,
dodać sól, oliwę i dokładnie połączyć, tak aby ciasto
osiągnęło elastyczną konsystencję. Jeśli będzie zbyt
twarde i trudne do wyrobienia dodać nieco więcej wody.
Gotowe podzielić na dwie
części (1 placek na jedna blaszkę) umieścić na papierze do
pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na
grubość 2-3 mm. Na wierzchu ułożyć ulubione dodatki np.
ciecierzycę, pomidora lub bakłażana.Piec 15-20 minut w
temperaturze 200 C.
Wygląda super! Uwielbiam takie cuda z ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuńOjjj, nie tylko wygląda świetnie, ale ja wręcz już czuję ten smak!!:) Zatem częstuję się przepisem:) Serdeczności dla Ciebie Gabi:)
OdpowiedzUsuń