W końcu doczekałam się ! Przyszedł sezon na moje ukochane szparagi, które od teraz przez najbliższe tygodnie będą królowały na moim stole.
W sezonie kupuję je całymi pękami na pobliskim straganie. Jednak pierwsze tegoroczne jadłam już jakiś czas temu. Wzdłuż ścieżki rowerowej, z której często korzystam występują niewielkie ilości dziko rosnących szparagów, raz nawet udało mi się nazbierać spory pęczek. Były bardzo cienkie i delikatne ale w smaku wyraźne, intensywne, lekko cierpkie.
Pierwszym daniem otwierającym sezon szparagowy będzie tortilla. Wegańska, bezglutenowa do tego smaczna i prosta w przygotowaniu. Zapraszam !
Składniki:
200 g ugotowanych szparagów
250 g mąki z ciecierzycy
3/4 szklanki wody
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta mielonego kuminu
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Ugotowane szparagi pokroić w małe kawałki (ok. 1 cm). Cebulę posiekać i usmażyć na łyżce oleju na złoty kolor. Do miski wsypać mąkę z ciecierzycy, kurkumę, kumin, sól i wodę. Całość dokładnie wymieszać tak aby nie było grudek, a następnie dodać szparagi, podsmażoną cebulkę i świeżo mielony czarny pieprz. Jeszcze raz wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, wlać ciasto z warzywami i smażyć pod przykryciem 10-12 minut. Przez pierwszą minutę smażymy na dużym ogniu, a następnie zmniejszamy na minimalny i dalej smażymy około 10 minut. Gotową tortillę można jeść tuż po usmażeniu na gorąco lub na zimno z dodatkiem dowolnych sosów i sałatek warzywnych.
piękne zdjęcia ! i bardzo kuszący przepis :)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis!
OdpowiedzUsuńJaka kolorowa! Musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuń