poniedziałek, 27 kwietnia 2015

STEK Z KALAFIORA W SOSIE BURACZKOWO - SEZAMOWYM


 Bardzo smaczne  połączenie kalafiora, pasty sezamowej i gotowanych buraczków.  Przygotowany w takiej formie jest bardzo smaczny, w środku delikatny i miękki a na wierzchu przyrumieniony i chrupiący. Polany delikatnym sosem smakuje wybornie. Stek najlepiej podawać tuż po upieczeniu - wówczas jest najsmaczniejszy. W taki sposób  można  go również upiec na grillu.

Składniki:

 plaster kalafiora o grubości 2 cm
 oliwa z oliwek
 sól, pieprz do smaku


Sos buraczkowy:

 1 średni ugotowany burak
 1 łyżeczka pasty sezamowej
 1 łyżeczka oliwy
 1 łyżeczka syropu klonowego
 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki sosu umieścić w wysokim naczyniu następnie zblendować tak aby powstał gładki sos.


Sposób przygotowania :

Z kalafiora wykroić stek o grubości 2 cm, posolić, posmarować oliwą. Obsmażyć na patelni z dwóch stron na złoty kolor (po dwie minuty na każdą stronę). Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez 30 minut.
Stek podawać polany sosem  i przyprawiony  świeżo mielonym pieprzem i ziarnami sezamu.

 Na stek najlepiej nadają się małe główki kalafiora, są zwarte i łatwiej wykroić z nich plastry.


6 komentarzy:

  1. koniecznie muszę kupić kalafior i sobie takie steki zaserwować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, zę nie przepadam za kalafiorem, ale muszę spróbować, czy w tej wersji mi zasmakuje, bo wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń