Ryż trzy delicje jest typowym i bardzo popularnym daniem, które podaje się w większości chińskich restauracji. Jest smaczne i proste w przygotowaniu. Wystarczy trochę ugotowanego ryżu, marchewka, zielony groszek i jajka, które w wersji wegańskiej zastąpimy serem tofu. Dodatkowo gotowe danie można urozmaicić dodając np. prażone pestki dyni i świeże zioła.
Składniki:
150 g ryżu
1 marchewka
35 g groszku mrożonego
75 g tofu
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta kurkumy
sól do smaku
1 łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( można także użyć ryżu z poprzedniego dnia).
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp pokrojoną w słupki marchewkę i smaż 3 minuty.
3. Dodaj mrożony groszek i smaż dalej kolejne 3 minuty. Gotowe warzywa wyłóż na talerz.
4. Ponownie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i szczyptą kurkumy, dodaj pokruszone tofu. Mieszając od czasu do czasu smaż około 2 minuty.
5. Do usmażonego tofu dodaj wcześniej przygotowane warzywa (groszek, marchewkę) ryż dopraw do smaku solą, sosem sojowym. Delikatnie wymieszaj i całość smaż jeszcze 5 minut.
6. Podajemy na ciepło, najlepiej smakuje tuż po usmażeniu.
świetne,smaczne a w dodatku proste :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuń