Wielkanoc już za kilka dni, z tej okazji przygotowałam dwie bardzo smaczne propozycje na świąteczne słodkości. Dzisiaj zapraszam do wypróbowania przepisu na mazurka z musem z owoców nispero, a za kilka dni podzielę się z Wami przepisem na pyszną bezglutenową babkę wielkanocną.
Składniki:
Na ciasto:
175 g mąki orkiszowej jasnej
25 g cukru pudru
1 łyżka śmietany 18% (użyłam migdałowej)
1 żółtko
Na mus owocowy:
200 g owoców nispero
1/2 szklanki syropu klonowego lub cukru
1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło, śmietanę i żółtko. Następnie przy użyciu malaksera lub ręcznie połączyć wszystkie składniki. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wyłożyć na pergamin, rozwałkować na grubość 4-5 mm, wyciąć z niego kształt kwadratu ( 20 x 20 cm) lub koła. Pozostałe ścinki ponownie zagnieść rozwałkować a następnie małymi foremkami wyciąć ozdobne kwiatuszki lub listki. Brzeg ciasta posmarować białkiem i wykleić nimi obwódkę wokół ciasta. Tak przygotowane jeszcze raz włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piec aż się zarumieni (około 15 minut).
Mus z owoców nispero:
Owoce umyć, obrać ze skórki, usunąć pestkę, przekroić wzdłuż i wrzucić do garnka. Zalać wodą, wsypać cukier i dusić 30-40 minut, aż będą zupełnie miękkie. Lekko wystudzić, przelać do kielicha blendera, dodać skórkę pomarańczową, zmiksować na gładko. Następnie wylać na wcześniej upieczone ciasto. Odstawić do zastygnięcia.
Dodatkowo ciasto można udekorować świeżymi owocami nispero. Smacznego !
Ale przepysznie wyglądające wypieki!
OdpowiedzUsuńJakie fajne owoce! Nigdy takich nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńMazurek wygląda zachwycająco :) Zaintrygowały mnie te owoce, nigdy nie wpadły mi w ręce.
OdpowiedzUsuń¡Qué ricos los nísperos! mmmm ... Ñamñam. A ver si nos invitas a probar un poco ^^
OdpowiedzUsuń