poniedziałek, 30 marca 2015

JAGLANE BROWNIE

       

Aromatyczne i wilgotne jaglane brownie, jest pysznym połączeniem smaków dojrzałych bananów, daktyli i gorzkiej czekolady. Nie zawiera  dodatku cukru i mąki. Podane z sosem czekoladowym i truskawkami smakuje wybornie. Polecam!


Składniki:

2 dojrzałe banany
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka daktyli
100 g czekolady gorzkiej
0,5 szklanki śmietanki kokosowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu jabłkowego
50 ml oleju (użyłam orzechowego)
szczypta soli
świeże truskawki do dekoracji

Sos czekoladowy:

4 łyżki oleju kokosowego lub orzechowego
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
4 łyżki syropu klonowego lub z agawy

W małym rondelku połączyć olej i syrop, podgrzać, następnie dodać kakao i zagotować.

Sposób przygotowania ciasta:

1. Daktyle zalać szklanką ciepłej wody i odstawić na godzinę.
2. Czekoladę połamać, wsypać do garnka, wlać śmietankę, podgrzewać mieszając od czasu do czasu do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
3. Do kielicha blendera przesypać ugotowana kaszę jaglaną dodać pokrojone banany, namoczone daktyle łącznie z wodą, olej, sodę, ocet jabłkowy i lekko przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie zblendować na gładko.
4. Foremkę o średnicy 26 cm natłuścić, wysypać mąką migdałową lub kokosową, wlać masę, wyrównać wierzch ciasta za pomocą szpatułki lub łyżki.
5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 45 minut.


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam kaszę jaglaną i brownie, więc ten przepis to coś idealnego dla mnie :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się obłędnie pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! Zamawiam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm....pyszniutko się prezentuje!! ..no i oczywiście zdjęcia przepyszne:)
    Super przepis, może kiedyś wypróbuję:)
    A jaką czekoladę stosujesz? Ja nie mogę znaleźć takiej prawdziwej czekolady, bez zbędnych dodatków, bez ulepszaczy, bez konserwantów i bez wszędobylskiej lecytyny sojowej...nie mam pojęcia, kiedy na taką w końcu trafię! Trochę straciłam zapał do jej poszukiwań...więc doszłam do tego, że sama sobie mieszam prawdziwe kakao np z tahini lub jakimś orzechowym prawdziwym masłem no i mam substytut czekolady;)) ..ale to do placka się raczej nie nadaje taka jej forma;)
    Pozdrawiam zmiennopogodowo:) lecz mimo wszystko wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ! Do wypieków i nie tyko używam niezmiennie od wielu lat czekolady Valor z lokalnej wytwórni z Villajoyosa :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  5. cudny! na samą myśl aż ślinka cieknie :) te smaki po prostu zachwycają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis świetny :) Ciasto wygląda pięknie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham takie zdrowe słodkości! Super!:) Pozdrawiam,
    www.make-it-healthier.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń