sobota, 7 marca 2015

MIGDAŁOWY PUDDING CHIA Z MALINAMI



Prosty do przygotowania i niebywale smaczny. Pudding na bazie mleka migdałowego i świeżych malin, które zmiksowane i połączone z agarem tworzą pyszne i efektowne  wykończenie deseru. Zapraszam do degustacji!


Składniki na 2 porcje:

 1/4 szklanki nasion chia
 200 ml mleka migdałowego
 150 ml wody
 1 łyżka cukru trzcinowego lub syropu klonowego
 laska wanilii

Ponadto:

 3/4 szklanki świeżych malin
 1/2 łyżeczki agar agar
 1 łyżka cukru trzcinowego lub syropu klonowego


Sposób przygotowania:

Nasiona chia zalać 150 ml wody i odstawić na 24 h. Mleko zagotować z laską wanilii, zdjąć z ognia, dosłodzić syropem klonowym i odstawić do wystygnięcia. Następnie namoczone nasiona połączyć z ostudzonym mlekiem i dobrze wymieszać. Przelać do pojemników.

Maliny zmiksować, dodać rozpuszczony w jednej łyżce wody agar agar, dodać cukier lub syrop klonowy i zagotować. Następnie przestudzić i wlać na wcześniej przygotowany i zastygnięty pudding. Odstawić na pół godziny, aż stężeje. Udekorować świeżymi malinami, listkami melisy lub mięty. Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Jejjjjj!!! Jakie piękne zdjęcia:))) ...takie dosłownie słodkie:) I deser wygląda tak smakowicie, że ja bym chciała JUŻ go zjeść!!!! ..a na żywe maliny to trzeba jeszcze trochę poczekać;)
    Ciekawa jestem, czy można zastąpić mleko migdałowe kokosowym?

    Pozdrawiam radośnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Hiszpanii mamy akurat sezon na truskawki, pokazały się również malinki :) Jednak na te naturalnie dojrzałe musimy jeszcze poczekać kilka tygodni :) Do zrobienia deseru możesz użyć dowolnego mleka roślinnego. Pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  2. przesłodko wygląda, tak ślicznie podane - pewnie smakuje równie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zawsze u Ciebie widok piękny ! A pudding pewnie obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ! Pudding owszem, bardzo smaczny :)

      Usuń
  4. Ale urocze! Dostanę jedną porcję? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będziesz w moich stronach to zapraszam na malinowy pudding :)

      Usuń
  5. A czy można zastąpić chia nasionami lnu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można ! Nasiona lnu w tym przepisie sprawdzają się idealnie :)

      Usuń
  6. A czy można zastąpić chia nasionami lnu?

    OdpowiedzUsuń
  7. z mlekiem migdalowym jeszcze nie probowalam, praktycznie zawsze robie z kokosowym, ale trzeba wyprobowac :) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń