Prosty do przygotowania i niebywale smaczny. Pudding na bazie mleka migdałowego i świeżych malin, które zmiksowane i połączone z agarem tworzą pyszne i efektowne wykończenie deseru. Zapraszam do degustacji!
Składniki na 2 porcje:
1/4 szklanki nasion chia
200 ml mleka migdałowego
150 ml wody
1 łyżka cukru trzcinowego lub syropu klonowego
laska wanilii
Ponadto:
3/4 szklanki świeżych malin
1/2 łyżeczki agar agar
1 łyżka cukru trzcinowego lub syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Nasiona chia zalać 150 ml wody i odstawić na 24 h. Mleko zagotować z laską wanilii, zdjąć z ognia, dosłodzić syropem klonowym i odstawić do wystygnięcia. Następnie namoczone nasiona połączyć z ostudzonym mlekiem i dobrze wymieszać. Przelać do pojemników.
Maliny zmiksować, dodać rozpuszczony w jednej łyżce wody agar agar, dodać cukier lub syrop klonowy i zagotować. Następnie przestudzić i wlać na wcześniej przygotowany i zastygnięty pudding. Odstawić na pół godziny, aż stężeje. Udekorować świeżymi malinami, listkami melisy lub mięty. Smacznego!
Jejjjjj!!! Jakie piękne zdjęcia:))) ...takie dosłownie słodkie:) I deser wygląda tak smakowicie, że ja bym chciała JUŻ go zjeść!!!! ..a na żywe maliny to trzeba jeszcze trochę poczekać;)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, czy można zastąpić mleko migdałowe kokosowym?
Pozdrawiam radośnie:)
W Hiszpanii mamy akurat sezon na truskawki, pokazały się również malinki :) Jednak na te naturalnie dojrzałe musimy jeszcze poczekać kilka tygodni :) Do zrobienia deseru możesz użyć dowolnego mleka roślinnego. Pozdrawiam serdecznie !
Usuńprzesłodko wygląda, tak ślicznie podane - pewnie smakuje równie pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję !
UsuńJak zawsze u Ciebie widok piękny ! A pudding pewnie obłędny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ! Pudding owszem, bardzo smaczny :)
UsuńAle urocze! Dostanę jedną porcję? ;)
OdpowiedzUsuńJeśli będziesz w moich stronach to zapraszam na malinowy pudding :)
UsuńCudowne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńA czy można zastąpić chia nasionami lnu?
OdpowiedzUsuńOczywiście że można ! Nasiona lnu w tym przepisie sprawdzają się idealnie :)
UsuńA czy można zastąpić chia nasionami lnu?
OdpowiedzUsuńz mlekiem migdalowym jeszcze nie probowalam, praktycznie zawsze robie z kokosowym, ale trzeba wyprobowac :) wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuń