środa, 11 marca 2015

POMIDORY FASZEROWANE HUMMUSEM



Kilka dni temu zrobiłam  paprykowy hummus, wyszło go sporo. Lekko już przejedzona nie specjalnie miałam ochotę na konsumowanie pasty ani z pieczywem, ani z wrapami, ani z tortillią. Pomyślałam, że mogłabym wykorzystać pastę do faszerowanych i zapiekanych pomidorów. Sprawdziła się doskonale! Teraz  wszelkie nadwyżki hummusu lub jakichkolwiek innych warzywnych past będę wykorzystywała do tego typu dań. Danie wyszło pyszne, aromatyczne i smakowało wszystkim - bez wyjątków.


Składniki:

6 średnich pomidorów
250 g hummusu lub dowolnej pasty roślinnej
oliwa z oliwek
sól

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć i osuszyć. Przeciąć na 3/4 wysokości, usunąć gniazdo nasienne,  lekko posolić i zostawić na 10 minut, następnie odlać nadmiar soku.  nałożyć hummus i przykryć pozostałą częścią pomidora. Przy pomocy pędzelka posmarować pomidory oliwą i piec w nagrzanym do 180C piekarniku przez 30 minut.


6 komentarzy:

  1. super pomysł! wyobrażam sobie ten smak w sezonie, gdy będą nasze pyszne i dorodne pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz już nie ma pysznych pomidorów... takie były jeszcze w latach 80.

      Usuń
  2. Kocham hummus! Idealne nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak faszerowanych pomidorów jeszcze nie robiłam, świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wypróbuję przy następnej partii hummusu i sezonie na pomidory :)

    OdpowiedzUsuń