niedziela, 1 marca 2015

OWOCOWY PRZEKŁADANIEC



Bardzo lubię połączenie bakalii i świeżych owoców. Najbardziej smakują mi cieniutko szatkowane jabłka przełożone domową granolą, słodkim ciągnącym, podobnym do toffi sosem z daktyli i karobu. Do tego odrobina musu mandarynkowego dla podkreślenia smaku. Takim owocowym przekładańcem raczę się i delektuję prawie każdego wieczoru. Niewielka ilość sprawia, że czuję się syta i pełna energii. A co najważniejsze zaspokaja w zupełności moją trudną do opanowania chęć nocnego podjadania słodyczy ;)


Składniki (na dwie porcje):

1 duże jabłko lub dwa małe
1/2 szklanki daktyli
2 łyżki karobu
sok z jednej cytryny
granola
dżem lub mus z mandarynek
śmietanka kokosowa lub jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Daktyle zalać 3/4 szklanki ciepłej wody i odstawić na  godzinę. Następnie do namoczonych daktyli wsypać 2 łyżki karobu i dokładnie zmiksować. Jabłka umyć, osuszyć i zetrzeć na szatkownicy lub bardzo cienko pokroić. Skropić sokiem z cytryny.  Do wysokiej szklanki lub pucharka wsypać na dno łyżkę granoli, łyżkę sosu z daktyli i kilka plastrów jabłka. W taki sposób zapełnić pucharek do 3/4 wysokości. Na sam  koniec wlać łyżkę sosu, łyżkę musu z mandarynek i łyżkę śmietanki kokosowej lub jogurtu. Na tym ułożyć kilka pokrojonych daktyli i kilka plastrów jabłka, posypać karobem lub kakao. Smacznego !


6 komentarzy:

  1. pięknie zaprezentowany, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki deser bym dziś sobie zjadła! szczególnie z dodatkiem daktyli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię takie desery! Moc owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Deseru mogę tylko pozazdrościć. Wygląda tak (drugie zdjęcie), że od razu mam chęć biec po łyżeczkę, żeby trochę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda idealnie, a najbardziej ciekawi mnie też dżem z mandarynek :)

    OdpowiedzUsuń