piątek, 17 kwietnia 2015

FILETY Z SELERA W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM



Seler - cudowne warzywo bogate w witaminy i minerały niezbędne dla zdrowia  naszego organizmu. Posiada właściwości oczyszczające, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy. Ponadto seler jest niskokaloryczny - zawiera tylko 7 kcal w 100 g. To tylko niewielka część  wszystkich właściwości jakie posiada.


Moja rodzina uwielbia seler w każdej postaci. Jest obowiązkowym dodatkiem do zup i bulionów oraz głównym składnikiem większości sałatek i surówek.

Dzisiejsza propozycja to przepis na pieczone filety z selera w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem owoców nispero i czarnego czosnku. Danie jest bardzo smaczne, filety  z ciemnym i aromatycznym sosem  doskonale nadają się jako danie główne lub kolacja na ciepło.

 Piękny kolor jak i ciekawy smak sosu  uzyskałam  poprzez mieszaninie melasy trzcinowej i sosu teriyaki. Zapraszam do degustacji !


Składniki:

1 średni seler
3/4 szklanki bulionu warzywnego
1,5 łyżki melasy trzcinowej
2 łyżki sosu teriyaki
4-5 szt. owoców nispero
1 łyżka octu balsamicznego
2 ząbki czarnego czosnku

Sposób przygotowania:

Seler obieramy i kroimy w plastry o grubości 1,5-2 cm. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu i smażymy z dwóch stron tak, aby filety były przypieczone. Obsmażone układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 30 minut.

Na tę samą patelnię w której smażyliśmy filety wrzucamy owoce nispero i również podsmażamy  tak aby lekko się przypiekły, a  następnie dodajemy melasę, ocet balsamiczny i sos teriyaki. Całość smażymy przez minutę. Dodajemy czosnek, całość podlewamy bulionem, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut, aby sos się zredukował.

Gotowe upieczone filety polewamy sosem, posypujemy grubo mielonym czarnym pieprzem i podajemy gorące. Smacznego !

2 komentarze:

  1. świetne! takie fileciki z pysznym sosem to ja mogę co chwilę zajadać :) koniecznie muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię smaki słodko - kwaśne. Te filety bardzo mnie zaintrygowały. Muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń