środa, 8 kwietnia 2015
WEGAŃSKIE NUGGETSY
Dzisiaj przygotowałam smaczne i aromatyczne nuggetsy z ciecierzycy, płatków owsianych z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw.
Zazwyczaj podaje je z sałatą i świeżymi warzywami w formie dania stir-fry. Do tej przekąski idealnie pasują rozmaite dipy i sosy. Smakują doskonale na zimno jak i na ciepło.
Usmażone przełożone do pojemników, szczelnie zamknięte z powodzeniem można przechowywać w zamrażarce. Po rozmrożeniu nie zmieniają smaku, formy ani konsystencji.
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy suchej
1 szklanka płatków owsianych
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka przyprawy curry
0,5 łyżeczki kurkumy
1 szklanka przegotowanej zimnej wody
garść posiekanych ziół, bazylia,kolendra,tymianek
sól, pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalać trzema szklankami wody, odstawić na 24 h. Namoczoną przepłukać pod bieżącą wodą, odsączyć, przesypać do wysokiego naczynia, dodać szklankę wody zblendować. Następnie wsypać płatki owsiane, czosnek, imbir, przyprawę curry, sok z cytryny, sól i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Na koniec dodać posiekane zioła, wymieszać. Odstawić na godzinę. Gotowe ciasto nabierać łyżka lub palcami, formować małe nuggetsy wielkości orzecha włoskiego a następnie smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Gotowe ułożyć na papierowym ręczniku aby usunąć nadmiaru tłuszczu. Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
¡Recetaza! Me la apunto :)
OdpowiedzUsuńGracias Kamy ! :) Un besito muy fuerte !
UsuńŚwietny przepis ! Nuggetsy wyglądają znakomicie i pewnie smakują nieźle :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie byłam fanką fast-foodów, ale na takie zdrowe wegańskie nuggetsy od razu się piszę - świetne! :)
OdpowiedzUsuńSuper! Smażone na głębokim tłuszczu, czy normalnie? I czym faszerowane są te pomidorki?
OdpowiedzUsuńTak, smażone na głębokim tłuszczu :) Natomiast mini papryczki faszerowane są masą z orzeszków piniowych z odrobią masła kokosowego w ziołowej zalewie. Są ciekawe w smaku i bardzo ładnie się prezentują :) Wkrótce dodam ten przepis na bloga.
OdpowiedzUsuńA wyjdą mi jak dodam jakieś bezglutenowe np jaglane płatki? owsiane na maxa odpadają :<
OdpowiedzUsuńOczywiście możesz zastąpić płatki owsiane jaglanymi lub po prostu dodać szklankę ugotowanej kaszy jaglanej.
UsuńCzy to znaczy,że cieciorki wczesniej nie gotujemy?
OdpowiedzUsuń