sobota, 9 maja 2015
WEGAŃSKA PAELLA PRIMAVERA
Dzisiaj zapraszam na typowe danie kuchni hiszpańskiej - paellę primavera. Jest to lekka wiosenna wersja tradycyjnej paelli ze szparagami, wodorostami, czerwoną papryką i oczywiście z odrobiną obowiązkowego w tym daniu szafranu. Jest bardzo smaczna, a za sprawą alg zapachem przypomina tradycyjną paellę z owocami morza.
Jeśli nie przepadacie za takim zapachem śmiało możecie wyeliminować wodorosty i przygotować ją tylko ze szparagami - gwarantuję, że również będzie smakowała doskonale. Gotową paellę zawsze podaję z sosem allioli, który dodatkowo podkreśla i tak wyjątkowy już smak wiosennej paelli.
Składniki dla 4 osób:
400 g ryżu bomba
800 ml bulionu warzywnego
1 cebula
150 g szparagów białych
150 g szparagów zielonych
1 główka czosnku
0,5 szklanki dowolnych alg ( suchych )
1 czerwona papryka
2 średnie pomidory
szczypta szafranu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w paski lub krążki o szerokości 1,5 cm paprykę. Obsmażoną wyciągamy i układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Tę samą czynność powtarzamy z czosnkiem (smażymy go w łupinkach). Następnie na tym samym oleju smażymy posiekaną cebulę, po czym dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy mieszając około 5 minut. Po tym czasie wsypujemy ryż i dodajemy szczyptę szafranu, obsmażony czosnek i mieszamy wszystko dokładnie. Wlewamy bulion (w razie potrzeby dodatkowo solimy), mieszamy i gotujemy na silnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy połamane na małe kawałki (1,5-2 cm) szparagi i namoczone algi. Całość delikatnie mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum, na wierzchu układamy usmażone wcześniej papryki i tak gotujemy kolejne 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C a następnie wkładamy do niego podgotowaną paellę i pieczemy 5-8 minut, tak aby się lekko przypiekła. Gotową paellę odstawiamy na 10 minut. Następnie możemy przystąpić do konsumpcji. Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ile kolorów! Ja nie lubię rybiego posmaku, ale bez alg by mi pewnie smakowało :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia piękne, gratuluję :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia piękne, gratuluję :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia piękne, gratuluję :)
OdpowiedzUsuń